Patronen van Android-telefoons makkelijk te herkennen

© CIDimport

Patronen van Android-telefoons makkelijk te herkennen

Geplaatst: 25 augustus 2015 - 11:00

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:58

Redactie ID.nl

Gebruik jij ook een patroon om je Android-telefoon te ontgrendelen? Dan kun je maar beter eens goed nadenken of je wel een echt veilig wachtwoord gebruikt. De meeste vergrendelpatronen zijn namelijk eenvoudig te voorspellen.

Dat blijkt uit onderzoek van Noorse wetenschappers. Die keken naar de patronen die de meeste Android-bezitters gebruiken. In totaal werden 4,000 patronen bestudeerd.

Hoeken

In bijna de helft van de gevallen blijken gebruikers linksboven in de hoek te beginnen met hun patroon. In 77% van de gevallen begonnen de patronen zelfs in één van de hoeken. Ook gaat het merendeel van de gebruikers van links naar rechts, en van boven naar beneden.

Makkelijk patroon

Bij veel gebruikers lijken de patronen ook op letters en cijfers. Een groot deel van de gebruikers kiest bovendien een patroon van 4 bolletjes, terwijl er 9 beschikbaar zijn op Android. Dat maakt het aantal mogelijke combinaties die te proberen zijn een stuk lager.

Voorspelbaar

Volgens de onderzoekers zijn mensen 'vaak erg voorspelbaar', zeker als er een afweging moet worden gemaakt tussen veiligheid en gebruiksgemak. Hetzelfde probleem komt voor bij wachtwoorden: Uit ieder onderzoek en iedere hack blijkt dat het merendeel van de gebruikers een simpel wachtwoord of pincode gebruikt.

Minder pogingen

Het gevaar van een makkelijk ontgrendelpatroon is dat een hacker minder pogingen hoeft te doen om binnen te komen. Als een tool wordt gebruikt waarmee veel mogelijke wachtwoorden snel achter elkaar worden ingevoerd, is zo'n wachtwoord veel sneller gevonden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten