Pc-verkoop stijgt door coronacrisis, maar niet voor lang 2020-04-13T10:32:58

Samsung legt S Voice-assistent voorgoed het zwijgen op

Meer dan een miljard Android-apparaten kwetsbaar voor hacks

Pc-verkoop stijgt door coronacrisis, maar niet voor lang

Pc-verkoop stijgt door coronacrisis, maar niet voor lang

De verkoop van pc's en laptops is het afgelopen kwartaal 'door het dak gegaan', meldt marktonderzoeker Canalys. Dit omdat veel mensen een nieuwe computer nodig hebben om vanuit huis te kunnen werken. Tienduizenden gingen er over de toonbank.

Daadwerkelijke verkoopaantallen worden niet genoemd, maar er is wel ingezoomd op de aanvoer van nieuwe apparaten van fabrieken naar winkels. De rest van het jaar ziet er op dit vlak minder rooskleurig uit. De leveringen daarvan namen met 8 procent af, deels omdat het productieproces door het coronavirus tijdelijk stil heeft gelegen.

Het betreft de sterkste daling sinds 2016. Zo leverde Apple 21 procent minder computers dan gebruikelijk, en HP krap 14 procent. 

Dalende lijn

Zodra het virus meer onder controle is en de markt weer op gang komt, verwacht Canalys niet dat dit zomaar bijtrekt. Juist omdat er in het eerste kwartaal van dit jaar zoveel computers zijn gekocht, veelal op basis van voorraad die er nog was, is er in de rest van het jaar minder behoefte aan. Daarnaast is er veel financiële onzekerheid, consumenten zijn minder geneigd in dure spullen te investeren.

Winkels kopen daardoor minder nieuwe apparatuur in, en dat voelen pc-fabrikanten straks in de portemonnee. Overigens geldt dit niet alleen voor pc's, er zijn ook andere producten die nu tijdelijk meer in trek zijn dan normaal. Denk aan webcams en koptelefoons, van belang bij het videobellen tijdens de quarantaine-periode.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord