Pedofiel veroordeeld dankzij virtuele 'Sweetie'

© CIDimport

Pedofiel veroordeeld dankzij virtuele 'Sweetie'

Geplaatst: 22 oktober 2014 - 09:17

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:21

Redactie ID.nl

Een man uit Australië is veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, als gevolg van zijn onzedelijke chatsessies met de minderjarige Sweetie. Dit virtuele meisje is nauwelijks van echt te onderscheiden.

Volgens de Australische rechter doet het er niet toe dat Sweetie niet een echt kind is. "Als je denkt dat het een meisje is, dan is dat voor de wet genoeg," zo luidt de uitspraak. De veroordeelde man sprak Sweetie uit zichzelf aan en uit chatlogs in handen van de BBC blijkt dat de gesprekken al snel overgingen in seksuele handelingen

In de val gelokt

Sweetie lokte vorig jaar 'duizenden' pedofielen in de val. Vier medewerkers van Terre des Hommes deden zich voor als het 10-jarige Filipijnse meisje en wachten rustig af tot ze werden aangesproken. Vervolgens probeerden ze persoonlijke informatie als e-mailadressen van hun beminnaars te achterhalen.

De Australische man in kwestie heeft al acht maanden in voorarrest gezeten en moet een psychisch traject volgen voor zedendelinquenten. In het verleden is de man al twee keer eerder opgepakt voor seksuele uitlatingen richting (echte) minderjarigen. Ook vond de politie kinderporno op zijn computer. Terre des Hommes hoopt dat de uitspraak een voorbeeld gaat zijn voor toekomstige rechtszaken.

Lokpubers

Zo simpel is het echter nog niet. Het inzetten van Sweetie kan gezien worden als uitlokking, en dat mag volgens de Nederlandse wet niet. In februari jongstleden diende Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten een nieuw wetsvoorstel in, dat onder meer het inzetten van zogenaamde lokpubers legaal moet maken. Ook virtuele avatars vallen daaronder. De wet moet nog voor de kerst worden ingevoerd.  

Dan nog rest de vraag of het project van Terre des Hommes gaat leiden tot aanhoudingen. De medewerkers zijn geen politiefunctionarissen en hebben dus niet dezelfde juridische machten. Onder de geïdentificeerde pedofielen zouden zich twintig Nederlanders bevinden. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten