Pentium viert 20ste verjaardag 2013-11-04T15:41:32

IBM werkt aan revolutionaire ‘brain chip’

Infographic: Een minuut internet in beeld

Pentium viert 20ste verjaardag

Pentium viert 20ste verjaardag

Het is alweer twintig jaar geleden dat Intel de Pentium processor introduceerde. De Pentium 60 was de eerste in een lijn van Pentium-processors die op 22 maart 1993 het levenslicht zagen.

Twintig jaar terug was de Pentium nog het snelste dat je kon krijgen op desktopgebied hoewel de Pentium 60 maar marginaal sneller was dan de 486DX. De processor bevatte 3,1 miljoen transistors en werd gebouwd volgens het 800 nanometerprocedé. Intel P60Hoewel de eerste en twee generatie Pentiums nog veel concurrentie hadden can Cyrix en AMD, wist de Pentium III een gat te slaan. Helaas voor Intel werd dat gat met de eerste modellen van de Pentium 4 weer kleiner toen AMD met de Athlon terugsloeg. Pas aan het eind van 2007 kwam de Intel Core architectuur in beeld, gebaseerd op dezelfde P6-architectuur van de Pentium Pro uit 1995.

De naam Pentium is afgeleid van het Griekse woord pente, wat vijf betekent (als in de 5e generatie microchip-architectuur) en het Latijnse ‘ium’. De naam wordt nu nog gebruikt om de budgetversies van de Core-processors aan te duiden. De Pentium-architectuur bestaat nog steeds in de vorm van de Pentium 75 (P54C) maar moet genoegen nemen met een bijrol als in de 50-core Xeon Phi co-processor.

Xeon Phi

[Via: Extremetech]


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord