Phishing-aanvallen kosten Nederlanders miljoenen

© CIDimport

Phishing-aanvallen kosten Nederlanders miljoenen

Geplaatst: 20 januari 2015 - 11:09

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:34

Redactie ID.nl

Het afgelopen jaar zijn 2184 mensen slachtoffer geworden van oplichting via internet. Zij werden voor meer dan 12 miljoen euro opgelicht, een stijging van bijna een derde ten opzichte van het jaar daarvoor.

Dat meldt de Fraudehelpdesk, het bureau van de Rijksoverheid dat fraude onder burgers in kaart brengt. De Fraudehelpdesk baseert zich overigens alleen op meldingen die het zelf binnen heeft gekregen. Waarschijnlijk is er veel meer opgelicht, maar dat wordt niet altijd gemeld.

 

Voorschotfraude

Volgens de Fraudehelpdesk werd het meeste geld verdiend aan 'voorschotfraude'. Dat is een vorm van oplichting waarbij een aanbetaling moet worden gedaan. Vervolgens vertrekken de fraudeurs met de noorderzon en kan de gedupeerde fluiten naar zijn geld.

Ook identiteitsfraude werd vaker gemeld bij de helpdesk, tot wel 10 keer meer. Er werden 790 gevallen geconstateerd in 2014, tegenover 'slechts' 77 in 2013.

 

 

Phishing

Het bedrag dat fraudeurs wisten los te peuteren van slachtoffers komt neer op 12,558,195 euro, ruim 4,5 miljoen euro méér dan het jaar daarvoor. De meeste meldingen die de Fraudehelpdesk binnenkreeg gingen over phishing - in totaal werd daarover bijna 110,000 keer melding gedaan.

 

 

Voorkom oplichting!

We schreven ooit een handige workshop over hoe u phishing kunt voorkomen en wat je kunt doen als je er zelf slachtoffer van bent geworden. Lees er hier alles over!

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten