Phishingmail probeert geld af te troggelen van Windows 10-gebruikers 2015-12-30T12:20:24

Windows 10 ruim 200 miljoen keer geïnstalleerd

Power Business Intelligence in Office 2016 (3)

Phishingmail probeert geld af te troggelen van Windows 10-gebruikers

Phishingmail probeert geld af te troggelen van Windows 10-gebruikers

De politie in België waarschuwt voor oplichters die gebruikers van Windows 10 proberen geld af te troggelen. In een email wordt de gebruiker erop gewezen dat hij nog geld moet betalen voor Windows 10, ook al is dat besturingssysteem een gratis upgrade.

Dat blijkt uit een screenshot dat de zuiderburen hebben gepubliceerd. In de mail staat dat gebruikers een flinke geldsom moeten betalen, tenzij ze 'nu direct' enkele tientjes betalen.

Betalingssysteem

Het betalen gaat dan via een nep-betalingssysteem, waarbij gebruikers eerst prepaid-tegoed moeten kopen. Dat geld komt bij de oplichters terecht.

Kort geding

In de mail staat te lezen dat gebruikers nog € 8,99 moeten betalen nadat ze hebben geüpgrade naar Windows 10. Daar zouden bovendien nog € 40,- bij komen als 'incassokosten'. Als de gebruiker € 50,- overmaakt aan de oplichters, zou er niets aan de hand zijn, maar doen ze dat niet, dan dreigen de oplichters met een kort geding dat meer dan € 500,- kost.

Nederlandse melding

Inmiddels melden ook forumgebruikers van onder andere Tweakers dat de phishingmail ook in Nederland wordt verstuurd. Het advies blijft net als iedere andere phishingmail om het bericht gewoon te verwijderen en niet op links te klikken.

De mail is opvallend, omdat Microsoft altijd heeft gezegd dat Windows 10 een gratis upgrade zou worden vanaf Windows 7 en 8, mits gebruikers binnen een jaar upgraden.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord