Plannen van NSA om Google Play te hacken verijdeld

© CIDimport

Plannen van NSA om Google Play te hacken verijdeld

Geplaatst: 26 mei 2015 - 10:06

Aangepast: 20 september 2022 - 07:41

Redactie ID.nl

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA (National Security Agency) had plannen om Google Play te hacken. Dit blijkt uit een geheim document, dat in handen viel van Canadese nieuwssites. Met behulp van malware zijn alle telefoongegevens van de gebruiker te onderscheppen. De Documenten waren afkomstig van klokkenluider Edward Snowden.

Plannen van NSA om Google Play te hacken verijdeld

Five Eyes

De plannen voor dit project werden al in 2011 en 2012 besproken door de zogenoemde Five Eyes, een groep van 5 landen die samenwerken op het gebied van spionage. Tot deze ‘Five Eyes’-groep behoren Amerika, Groot Brittannië, Australië, Canada en Nieuw Zeeland.

Het project had de naam ‘Irritant Horn’ en het doel was om datagegevens van telefoongebruikers te ‘stelen’. Met behulp van spymalware kon de NSA jouw telefoon binnen dringen. Als gebruiker merk je daar helemaal niets van. Het plan was dat de inlichtingendienst spymalware installeerde in Google Play. Zodra een gebruiker een app downloadde, had de spymalware toegang tot het besturingssysteem van jouw telefoon. In dat opzicht werkt de tactiek van de NSA hetzelfde als phishingcriminelen. 

XKEYSCORE

Het document van Snowden vertelt ook dat de NSA gebruik maakte van het XKEYSCORE-programma om een aanval te doen op Google Play. Door middel van het hackingsprogramma is het voor de inlichtingendienst mogelijk om jouw datagegevens af te tappen. Sms-berichtjes, internet-zoekopdrachten en foto’s zijn maar een paar van de voorbeelden van wat de NSA in handen krijgt na zo’n kaping.

Naast het gebruik van het XKEYSCORE-programma, probeerde de NSA volgens het document ook een manier te vinden om misleidende informatie op telefoons installeren. Door middel van deze foutieve informatie probeerde de inlichtingendienst om bepaalde gebeurtenissen te beïnvloeden. Bij protesten moest er verkeerde informatie in telefoons worden gezet, zodat alle burgers naar een andere plek werden gestuurd. Door deze foutieve informatie zou er geen echt protest ontstaan. 

Onder het vergrootglas

De ideeën voor deze manier van ‘hacken’ kwamen naar aanleiding van de Arabische Lente. De inlichtingendienst waren bang voor een ergere vorm van protest. Niet alleen de landen in Noord-Afrika lagen onder een vergrootglas. Landen als Senegal en Congo stonden op dat moment ook bekend om hun problemen. De NSA probeerde deze landen in de gaten te houden om ervoor te zorgen dat deze situaties niet uit de hand zouden lopen.

Maar ook in Europa werden landen in de gaten gehouden. Project ‘Irritant Horn’ had namelijk ook van start moeten gaan in onder andere Frankrijk, Zwitserland, Nederland en Rusland. Deze landen werden door verschillende omstandigheden gevolgd. Rusland en Poetin worden natuurlijk gevolgd na de inbeslagneming van de Krim. Of het de NSA gelukt is om informatie van deze landen te stelen, is niet bekend. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten