Play Store toont straks welke gegevens Android-apps verzamelen 2021-08-02T11:39:13

Review: Zens Built-in Wireless Charger 10W

Review: Logitech Combo Touch

Play Store toont straks welke gegevens Android-apps verzamelen

Play Store toont straks welke gegevens Android-apps verzamelen

Google verplicht ontwikkelaars van Android-apps open kaart te spelen over de data die ze met hun applicaties verzamelen en om welke reden ze dit doen. Die informatie zie je straks terug op de winkelpagina in de Play Store, zodat je apps privacybewuster installeren kunt.

Door apps te installeren, overhandig je een schat aan persoonlijke informatie aan de makers er achter. Zij zien bijvoorbeeld hoe je de app gebruikt en vanaf welke locatie. Nu is het vaak gissen naar wat de ontwikkelaars precies aan die data hebben. Houden ze het voor zichzelf om de app mee te verbeteren of gebruikt men de gegevens om advertenties mee af te stemmen? 

Dat en meer zie je straks terug in de nieuwe privacylabels. Daarin wordt o.a. onderscheid gemaakt tussen locatiegegevens, persoonlijke informatie zoals je telefoonnummer en e-mailadres, foto's en video's, zoek- en surfgeschiedenis, financiële gegevens en je adresboek. Ook wordt inzichtelijk of de data versleuteld wordt opgeslagen, en of je de optie hebt de gegevens te laten verwijderen.

Bekijk hieronder een voorproefje.

Vanaf volgend jaar

Appbouwers hebben tot het tweede kwartaal van 2022 om deze info aan te leveren. Anders komen hun apps de Play Store niet meer in, of worden ze verwijderd als ze er al op aangeboden werden. In het eerste kwartaal van volgend jaar kun je de privacylabels als Android-gebruiker al tegenkomen. Nu maar hopen dat de ontwikkelaars ook eerlijk zijn over welke informatie verzameld wordt.

Overigens volgt Google hierin het voorbeeld van Apple. Sinds eind vorig jaar is een soortgelijk beleid in de App Store van kracht.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord