Politie gebruikte nep-webwinkels voor opsporing vuurwerkkopers 2013-12-16T10:22:31

Google neemt bedrijf achter supersnelle robot Cheetah over

Mac-gebruikers wissen harde schijf na bitcoin-grap

Politie gebruikte nep-webwinkels voor opsporing vuurwerkkopers

Politie gebruikte nep-webwinkels voor opsporing vuurwerkkopers

Met zelfgemaakte webwinkels heeft de Nederlandse politie kopers van zwaar en illegaal vuurwerk gelokt en gewaarschuwd. Dit maakt de Taskforce Opsporing Vuurwerkbommenmakers bekend. Wie betrapt werd op het kopen van illegaal vuurwerk, kreeg als waarschuwing een persoonlijke videoboodschap toegestuurd.

De Taskforce deed eerder geheimzinnig over de opsporingsmethode van kopers van zwaar en illegaal vuurwerk. Tegen de NOS laat de politie-eenheid weten dat er gebruik gemaakt is van nep-webwinkels als Xplosive.pl. Deze winkels werden beheerd door VeiligheidNL, een Nederlandse organisatie die letselschade probeert te voorkomen.

Bij een bestelling op een nep-webwinkel werden de initialen van kopers doorgegeven aan de politie, zodat vervolgens een persoonlijke videoboodschap en een brief opgestuurd konden worden naar de besteller. Cees Meijer, woordvoerder van VeiligheidNL, benadrukt dat niet de volledige persoonsgegevens verstuurd werden naar de politie, maar slechts de initialen. Ook laat Meijer weten dat het Openbaar Ministerie de methode heeft goedgekeurd.

De Taskforce noemt de actie succesvol, omdat “online bestellen niet langer als veilig en anoniem wordt gezien”. Ook zouden sommige webshops uit Polen geen online bestellingen meer geaccepteerd hebben uit Nederland. 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord