Populaire Tor-router Anonabox lijkt oplichterij

© CIDimport

Populaire Tor-router Anonabox lijkt oplichterij

Geplaatst: 15 oktober 2014 - 06:28

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:26

Redactie ID.nl

De authenticiteit van de Tor-router Anonabox wordt in twijfel getrokken. Het project gaat als een speer op Kickstarter, maar de makers ervan worden nu beschuldigd van oplichterij.

Anonabox is een klein wit doosje dat je met een ethernetkabel aansluit tussen je bestaande router en je computer. Met de ingebouwde Tor-technologie wordt vervolgens al je internetverkeer geanonimiseerd. De makers ervan zochten 7500 dollar om het project te verwezenlijken, en behaalden binnen drie dagen krap 500.000 dollar. Dat bedrag kan nog 27 dagen oplopen. Kassa dus.

Valse voorwendselen

Sceptische internetgebruikers leggen de ontwikkelaars echter het vuur flink aan de schenen. Tijdens een vraaggesprek op de sociale nieuwssite Reddit worden de makers er op gewezen dat de Anonabox zowel van buiten als van binnen exact lijkt op een ander, Chinees product. Dit terwijl het Anonabox-team zegt de hardware zelf te hebben ontworpen. De vragen worden veelal ontweken en meer dan eens spreekt teamleider August Germar zichzelf tegen.

Niet goed, geld terug?

Kickstarter-gebruikers kunnen de pagina rapporteren bij het Kickstarter-team via een speciale knop onder aan de pagina. Daar kan dan nog op tijd worden beslist of de projectpagina wordt gesloten. Niemand is dan nog zijn geld kwijt, omdat donaties pas worden afgeschreven nadat het project succesvol is afgerond.

Maar eens het wel zo ver komt en het blijkt achteraf oplichterij, dan geeft Kickstarter geen geld terug. Gedupeerden moeten het dan uitvechten met de makers van de Anonabox zelf.

(links: Anonabox, rechts: Chinese wifi-router)

Populaire Tor-router Anonabox lijkt oplichterij-15986213

© CIDimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten