© CIDimport

Preview: Zo ziet iOS 9 eruit

Geplaatst: 10 juni 2015 - 11:47

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:28

Redactie ID.nl

Apple heeft iOS 9 officieel gepresenteerd, met een paar vernieuwingen die meteen zichtbaar zijn. Ook onder de motorkap is er flink gesleuteld aan het besturingssysteem, zoals een betere beveiliging en zuinigere energiebesparing, maar wat zie je er in de praktijk nou van? Wij installeerden iOS 9 alvast om te laten zien wat er nieuw is.

Preview: Zo ziet iOS 9 eruit-15803418

© CIDimport

Siri vernieuwd

Ook Siri is vernieuwd, vooral qua uiterlijk. Je ziet vooral in het oproepen van de slimme assistent dat de animaties er iets anders uitzien.


Preview: Zo ziet iOS 9 eruit-15803420

© CIDimport

Meer informatie in Spotlight

De Spotlight-zoekfunctie is aangepast, waardoor je er direct suggesties kunt krijgen via Siri. Zo kun je meteen je contactpersonen vinden en daar een afspraak mee maken. Ook staat er nieuws tussen van websites als Nu.nl of de Telegraaf.

Spotlight bevindt zich nu ook links naast het startscherm, zodat je er meteen naartoe kunt scrollen vanuit het thuisscherm. Je kunt Spotlight gelukkig ook nog oproepen door vanuit een willekeurig scherm naar beneden te vegen.


Preview: Zo ziet iOS 9 eruit-15803422

© CIDimport

App-wisselaar

Eén van de meest in het oog springende veranderingen is het app-wisselscherm. Dat is overzichtelijker geworden, zodat je beter kunt zien wat er op je scherm staat. Apps zijn nog steeds af te sluiten door vanuit dit scherm een app naar boven te vegen. Wel ontbreekt een knop om alle apps in één keer af te sluiten.


Preview: Zo ziet iOS 9 eruit-15803424

© CIDimport

Batterij-menu

In de instellingen zie je in iOS 9 een nieuw icoontje staan: 'Batterij'. Daar kun je zien welke applicaties het meest van je batterij hebben gevraagd, en hoe lang je er nog mee kan doen.


Preview: Zo ziet iOS 9 eruit-15803425

© CIDimport

6-cijferige pincode

Apple schroeft de beveiliging van iOS ook op, wat het meest prominent naar voren komt in de pincode die je moet instellen. Die moet nu namelijk 6 tekens zijn, in plaats van 4. Het is niet mogelijk om alsnog je oude pincode van 4 tekens te gebruiken, dat wordt niet meer ondersteund. Je moet dus wel op zoek naar een ander wachtwoord!


Preview: Zo ziet iOS 9 eruit-15803427

© CIDimport

Splitscreen op de iPad

Interessant is de nieuwe splitscreenfunctie in iOS 9, waarmee je op de iPad nu 2 apps naast elkaar kunt draaien. Dat werkt alleen voor apps die daarom zijn aangepast, op dit moment dus alleen de standaard-apps van Apple zelf, maar dat ziet er ongeveer zo uit.

Deze screenshots zijn gemaakt op een iPad Mini, waar minder mogelijkheden zijn. Zo kun je daarop wel een tweede app oproepen, maar je kunt ze niet allebei tegelijk gebruiken. De tweede app is eerder een overlay waar je even snel wat informatie kunt vinden. Op de iPad Air en de Air 2 kun je beide apps wel tegelijk gebruiken.


Preview: Zo ziet iOS 9 eruit-15797421

© CIDimport

Nieuwe 'Notities'

Tot slot wordt de 'Notities'-app flink onder handen genomen. Je kunt daar nu veel meer met tekst spelen, bijvoorbeeld in de opmaak. Ook is het mogelijk tekeningen te maken, of een foto toe te voegen aan een notitie. Die wordt vervolgens gesynchroniseerd over al je Apple-apparaten.


Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten