PRISM-data mogelijk ook door AIVD gebruikt

© CIDimport

PRISM-data mogelijk ook door AIVD gebruikt

Geplaatst: 11 juni 2013 - 12:23

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:49

Redactie ID.nl

De Telegraaf schrijft op basis van anonieme bronnen dat ook de AIVD in Nederland werkt met het PRISM-project, het grote spionage netwerk van de NSA uit de VS. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie doet voorlopig geen uitspraken en wacht het Europees overleg in Brussel hierover af.

We schreven gisteren over PRISM, een project die de Amerikaanse NSA (National Security Agency) in staat zou stellen om internetverkeer te onderscheppen via bedrijven als Google, Facebook, Apple en Microsoft. Op deze manier kan de Amerikaanse inlichtingendienst chatgesprekken van iedereen volgen, mails lezen of gedownloade documenten bekijken. Die gegevens zouden dan worden geanalyseerd voor de dagelijkse briefing voor president Obama ten behoeve van de nationale veiligheid. Volgens Obama opereert PRISM binnen de kaders van de wet en heeft het Congres er ook mee ingestemd. 

Mogelijke Nederlandse deelname PRISM

Een anonieme bron binnen de AIVD zou tegenover De Telegraaf hebben verklaard dat ook de AIVD meedoet aan het PRISM-programma. Alle grote commerciële internetdiensten zouden verplicht zijn om informatie af te staan aan het beruchte afluisterprogramma. De grote techbedrijven in de VS ontkennen dit echter.

Opstelten wil over een mogelijke Nederlandse rol weinig kwijt:

"Onze diensten werken langs de kaders die in de wet zijn aangegeven, net als de diensten in de Verenigde Staten. Het is nooit zo dat mededelingen worden gedaan over activiteiten die plaatsvinden in samenwerking met buitenlandse diensten. Nederland zal verder de uitkomsten van overleg in Brussel afwachten over dit onderwerp."

Ook de AIVD gaat niet in op vragen die Kamerleden over de zaak stellen.

Online petitie voor Pardon Edward Snowden

Edward Snowden, de klokkenluider die de praktijken van de NSA met PRISM blootlegde, is momenteel spoorloos verdwenen nadat hij uitcheckte bij zijn hotel in Hong Kong. China heeft een uitleveringsverdrag met de VS. Aangezien de VS een strafrechtelijk onderzoek is begonnen naar Snowden, is hij wellicht ondergedoken. Groenlinks Kamerlid Liesbeth van Tongeren heeft aan Opstelten voorgesteld om asiel te verlenen aan Snowden maar Opstelten vindt dat niet onze taak en wacht het onderzoek in de VS af. Op de website van het Witte Huis is inmiddels een petitie online waarbij er voor een pardon voor Snowden wordt opgeroepen. Het doel is om 100.000 handtekeningen te verzamelen. Momenteel staat de teller op ruim 45.000.

Hieronder een interview dat Edward Snowden had met The Guardian over het PRISM-project:

[Via: NRC & Telegraaf]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten