Probeer zelf de operatierobot uit in het Catharina Ziekenhuis 2019-04-09T09:12:08

Toch sprankje hoop voor behoud XS4All

Symfonisk: IKEA boekenplank en lamp zijn Sonos-speakers

Probeer zelf de operatierobot uit in het Catharina Ziekenhuis

Probeer zelf de operatierobot uit in het Catharina Ziekenhuis

Geopereerd worden met behulp van een robot, dat klinkt misschien een beetje eng. Toch is er minder kans op complicaties en gaat het herstel naderhand sneller. Het Catharina Ziekenhuis te Eindhoven laat geïnteresseerden zo'n robot zelf uitproberen.

Lijkt dat je wel wat, dan kun je er op maandag 15, dinsdag 16 en woensdag 17 april terecht tijdens de RobotXperience-dagen. Let wel: als je zelf de robot wil bedienen, is inschrijven vereist. Je geeft aan op welke dagen en dagdelen je kunt en krijgt voor de aanvang een mailtje met je exacte plaatsing. 

Van een robot verwacht je wellicht dat deze autonoom te werk gaat, maar dat is in dit geval niet zo. Alle bewegingen van de robotarmen van de Da Vinci Xi-robot worden uitgevoerd door een ervaren arts, die door een soort virtual reality-bril mee kijkt naar de handelingen die hij in het menselijk lichaam verricht. 

Kankeroperaties

De operatierobot is geschikt voor verschillende soorten kankeroperaties, waaronder prostaatkanker. Uiteraard oefen je straks niet op een levende patient, maar op een glazen nepbuik. Die is dus doorzichtig, zodat je goed kunt zien hoe jouw bewegingen zich vertalen naar die van de Da Vinci Xi.

Het Catharina Ziekenhuis werkt sinds afgelopen maart met deze specifieke robot. Maar onervaren is-ie zeker niet, want in het CWZ van Nijmegen werkt men er al jaren mee.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord