Profeet Mohammed naakt op Facebook goed voor 7 jaar cel

© CIDimport

Profeet Mohammed naakt op Facebook goed voor 7 jaar cel

Geplaatst: 6 april 2012 - 06:40

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:02

Redactie ID.nl

Cartoons van een naakte profeet Mohammed hebben ervoor gezorgd dat twee mannen uit Tunesië een gevangenisstraf van 7 jaar opgelegd hebben gekregen.

Twee mannen, Jabeur Mejri en Ghazi Beji, beiden achterin de twintig, zijn veroordeeld voor het plaatsen van een cartoon op Facebook waarin de Profeet Mohammed naakt is te zien. In de ogen van de Tunesische regering verstoorden zij met deze immorele actie de openbare orde en kregen ze 5 jaar gevangenisstraf. Een extra twee jaar kregen ze voor de schade die ze andere aanbrachten door het via openbare communicatiekanalen beschikbaar te stellen. Naast deze gevangenisstraffen kregen ze ook een boete van omgerekend $790.


Tunesië ontvlucht

De mannen werden 28 maart al veroordeeld maar het nieuws is nu pas op internet bekend geworden. Ghazi Beji werd bij verstek veroordeeld omdat hij Tunesie al was ontvlucht. Hij was namelijk op de hoogte dat zijn aangehouden vriend Meji, zijn naam had genoemd tijdens martelingen. Beji vluchtte via Algerije naar Turkije en zit nu illegaal in Griekenland en probeert via de UN en andere landen asiel aan te vragen.

Vrijheid van meningsuiting

De twee mannen hebben ook, afzonderlijk van elkaar, boeken geschreven. Het boek van Beji is getiteld ‘The Illusion of Islam’ en die van Mejri heet ‘Dark Land’ waarin hij kritiek heeft op de regering, Islamieten en Arabieren. En daar maak je geen vrienden in een land dat bestuurt wordt door Islamitische leiders. Het de veroordeling wordt ook gezien als een aanval op het vrije woord. The League of Tunisian Humanists veroordeelt de uitspraak via hun Facebook-pagina.

[Via: ZDnet]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten