© CIDimport

'Ransomware slaat telkens vaker toe'

Geplaatst: 13 maart 2015 - 08:45

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:06

Redactie ID.nl

Bestanden worden telkens vaker gegijzeld door zogenaamde 'encryptiemalware,' ook wel bekend als ransomware. Dat meldt antivirusfirma Kasperksy, dat in 2014 meer dan 7 miljoen meldingen binnenkreeg.

Wanneer dit type malware toeslaat, kunnen computergebruikers niet meer bij hun bestanden tot ze een bedrag overmaken naar de criminelen die het virus hebben verstuurd. Dat is soms 'slechts' 10 euro maar kan oplopen tot in de honderden euro's, aldus Kaspersky. Voorbeelden van dergelijke ransomware zijn het politievirus en Cryptolocker. 

Bij bedrijven loopt het losgeld op tot 5000 euro, wat vaak ook betaald wordt. Men is namelijk bang om de toegang tot de bestanden te verliezen, omdat backups niet vaak genoeg gemaakt worden. Volgens het beveiligingsbedrijf is het voor de gemiddelde pc-gebruiker erg lastig om zelf weer toegang te krijgen tot de bestanden. Daarvoor zijn de versleutelingstechnieken van cybercriminelen tegenwoordig te waterdicht. 

Onvoorzichtig

"Omdat browsers en besturingssystemen telkens veiliger worden, komen gebruikers telkens minder in aanraking met zulke bedreigingen. Maar daardoor worden ze ook onvoorzichtig en kiezen ze er vaker voor om bijvoorbeeld geen antivirussoftware meer te draaien," zegt Kaspersky. Het risico op infectie met ransomware is daardoor weer hoger. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten