Ransomware toch niet zo gevaarlijk

© CIDimport

Ransomware toch niet zo gevaarlijk

Geplaatst: 2 juni 2006 - 11:06

Aangepast: 19 september 2022 - 13:06

Redactie ID.nl

Een onlangs ontdekte Trojan die bestanden codeert en gijzelt, is gekraakt. Daarmee is de gegijzelde informatie weer te decoderen.De enkele weken geleden opgedoken Trojan Archiveus-A sloot gebruikersdata achter slot en grendel.

Ransomware toch niet zo gevaarlijk

Een onlangs ontdekte Trojan die bestanden codeert en gijzelt, is gekraakt. Daarmee is de gegijzelde informatie weer te decoderen.

De enkele weken geleden opgedoken Trojan Archiveus-A sloot gebruikersdata achter slot en grendel. Om de bestanden weer vrij te krijgen, moesten gebruikers medicijnen via een Russische site bestellen. Onderzoekers van de Lurhq Technology Group hadden echter al snel door dat het benodigde wachtwoord met zeer eenvoudige reverse-engineering kon worden opgespoord.

Eén van de slachtoffers van Archiveus-A was een veertigjarige Engelse verpleegkundige die vermoedelijk heeft gereageerd op een pop-up die haar waarschuwde voor een virus. Roel Schouwenaar, onderzoeker van Kaspersky Labs denkt dat we de komende tijd wel vaker last zullen krijgen van dit soort ransomware. “Het is gewoon weer een nieuwe manier om geld los te krijgen van onbeschermde gebruikers. Lastig. Maar bij een normaal beschermd systeem en surfen met gezond verstand, zijn de kansen op besmetting niet zo groot. Verder zijn de gebruikte encryptietechnieken vooralsnog vrij eenvoudig - en dus meestal te ontcijferen.”

Bron: Computable

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten