Raspberry Pi-computer van $35 groot succes

© CIDimport

Raspberry Pi-computer van $35 groot succes

Geplaatst: 1 maart 2012 - 07:53

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:17

Redactie ID.nl

De Raspberry Pi-computer die vorig jaar werd aangekondigd is nu te koop. Er werden twee modellen aangekondigd en het duurste model is nu te koop zo werd bekend op het Mobile World Congress.

‘Duur’ is overigens een relatief begrip want de mini-computer kost slechts $35,-. David Braben ontwikkelde de computer in eerste instantie voor alle kinderen over de hele wereld. Een vergelijkbaar doel als het project OLPC (One Laptop Per Child). Uiteraard heeft een dergelijk goedkope computer vooral nut voor kinderen wiens ouders geen geld hebben voor een computer. En goedkoop zijn ze.


Raspberry Pi in twee modellen

Vorig jaar werden de twee modellen aangekondigd: $25 voor Model A en $35 dollar Voor Model B. Model B is nu te koop en is erg in trek. De winkelservers zijn vrijwel continu overbelast door consumenten die de Linux-pc proberen te bestellen.

Raspberry Pi-computer van $35 groot succes-16255549

© CIDimport

Raspberry Pi specificaties

Een krachtpatser is de computer natuurlijk niet met een 700Mhz processor en 256MB Ram (nu ook voor Model A) maar zou het wel in staat zijn HD-video af te spelen. Ondanks de zeer lage prijs bevat het echter wel over een usb-poort, hdmi-poort, micro-sd slot en video/audio-uitgangen. Model B bevat daarnaaast ook een netwerkaansluiting en een extra usb-aansluiting. De Raspberry Pi draait op Linux (Fedora, Debian, ArchLinux en Ubuntu).

Raspberry Pi bestellen

Raspberry Pi is via Premier Farnell en RS Components te bestellen. Voor wie toch wat meer power wil is er de Cotton Candy van FXI-technologies die ook op de Mobile World Congress werd aangekondigd. Die computer op usb-stick kan ook Linux draaien maar heeft hardware die vergelijkbaar is met de Samsung Galaxy S2. Daar hangt dan ook wel een verwacht prijskaartje aan van $199.

Update

: De Raspberry Pi was binnen een dag uitverkocht en momenteel dus niet te verkrijgen.

[Via: PCMweb]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten