Rechters mogen websites blijven blokkeren

© CIDimport

Rechters mogen websites blijven blokkeren

Geplaatst: 27 maart 2014 - 12:19

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:54

Redactie ID.nl

Europese rechters mogen internetproviders verplichten websites te blokkeren als daar illegale content op staat. Dat blijkt uit een uitspraak van het Europese Hof van Justitie.

Volgens de uitspraak hebben rechters wel degelijk de bevoegdheid websites te laten afsluiten. In Nederland is de blokkade van The Pirate Bay daar het duidelijkste voorbeeld van.

De uitspraak komt naar aanleiding van een Oostenrijkse filmmaker die een website wilde laten platleggen waarop beschermd beeldmateriaal stond. Een Oostenrijkse rechter dwong toen provider UPC Telekabel te blokkeren. Daar was de provider het niet mee eens, en het besloot naar het Europese Hof te stappen. Daarmee wilde de provider aantonen dat een rechter zo´n verbod überhaupt niet op mag leggen. Dat mag dus wel degelijk.

Evenwicht

Een website kan echter niet zomaar geblokkeerd worden, vindt het Europese Hof. De aanklager moet wel duidelijk aan kunnen tonen dat er schade wordt geleden door de site, en de rechter moet beslissen of er een evenwicht is tussen auteursrechten en andere grondrechten zoals vrijheid van informatie.

The Pirate Bay

De zaak doet denken aan die van The Pirate Bay. Die torrentsite werd in Nederland al geblokkeerd op last van Stichting BREIN. In januari concludeerde het gerechtshof nog dat die blokkade moest worden opgeheven omdat die geen effect had.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten