Rover wil onderzoek naar verplicht inchecken OV-chipkaart

© CIDimport

Rover wil onderzoek naar verplicht inchecken OV-chipkaart

Geplaatst: 15 september 2014 - 12:16

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:41

Redactie ID.nl

Reizigersorganisaties zijn het zat dat treinreizigers met een abonnement een boete kunnen krijgen wanneer zij niet inchecken met hun OV-chipkaart. Reizigersvereniging Rover en de Landelijke Studenten Vakbond gaan daarom geld inzamelen om een juridische procedure te starten tegen vervoerders als de NS.

Dat maakte een woordvoerder van Rover bekend tijdens een uitzending van Kassa. Daarin kwam het probleem aan bod van reizigers die een abonnement hadden, maar desondanks toch moeten inchecken.

Verplicht in- en uitchecken

Dat dat verplicht is, is Rover en andere reizigersorganisaties een doorn in het oog. Volgens hen heeft een klant immers al zijn abonnement betaald, en levert het onnodig veel moeite en problemen op als een klant verplicht in- en uit moet checken in het openbaar vervoer. Reizigers die niet inchecken kunnen een boete krijgen van 35 euro. Dat geldt ook voor studentenabonnementen, die doordeweeks of in het weekend altijd gratis mogen reizen.

Onderzoek

Rover wil nu laten onderzoeken of die verplichting door de NS juridisch wel mag. De reizigersvereniging vindt namelijk dat een abonnement op zichzelf al een geldig vervoersbewijs is, met of zonder incheck.

Donaties

Een dergelijk juridisch onderzoek kost echter veel geld, vandaar dat Rover nu om donaties vraagt. Via Rechtspraak.nu hoopt de vereniging in totaal 5,000 euro op te halen, zodat kan worden onderzocht of het verplicht inchecken wel volgens de wet is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten