Relatieplanet.nl wil typosquatters aanpakken

© CIDimport

Relatieplanet.nl wil typosquatters aanpakken

Geplaatst: 1 juni 2006 - 11:06

Aangepast: 19 september 2022 - 13:06

Redactie ID.nl

Dating-site Relatieplanet.nl gaat actie ondernemen tegen het zogeheten typosquatting, het exploiteren van verkeerd gespelde merknamen. Op dit moment wordt een claim voorbereid tegen zo'n 100 Nederlandse en Belgische domeinnamen van zowel bedrijven als particulieren.

Relatieplanet.nl wil typosquatters aanpakken

Dating-site Relatieplanet.nl gaat actie ondernemen tegen het zogeheten typosquatting, het exploiteren van verkeerd gespelde merknamen. Op dit moment wordt een claim voorbereid tegen zo'n 100 Nederlandse en Belgische domeinnamen van zowel bedrijven als particulieren. Het gaat daarbij onder andere om 'vertikkingen' zoals relatiepanet.nl, reatieplanet.nl, reltieplanet.nl en relateiplanet.be.

Een typosquatter maakt misbruik van het verkeerd intypen van de url van de site die een internetter eigenlijk wil bezoeken. Hij heeft de foutief gespelde naam van een website geclaimd en lift op die manier mee op het succes van de eigenlijke domeinhouder. De typosquatter loodst verdwaalde bezoekers naar zijn variant van de site/het domein, die hij heeft gevuld met eigen advertenties. Foutieve spellingen van een domein zijn om die reden (veel) geld waard.

Typosquatting lijkt een nieuwe trend, maar dat is niet zo. Het is een fenomeen dat al jaren aan de gang is. Relatieplanet.nl weet dit als geen ander. Vorig jaar al heeft zij met succes concurrerende datingsites een halt toegeroepen, omdat deze varianten op de naam Relatieplanet hadden vastgelegd.


Onlangs kwam zoekmachine Google nog in het nieuws met betrekking tot typosquatting. Volgens beursanalisten van Wall Street verdient Google tientallen miljoenen euro's aan typefouten en het misbruik van merknamen. Vaak is het de merknaamhouder zelf die de rekening uiteindelijk mag betalen aan Google omdat op de foutief gespelde domeinnamen vaak advertenties van de merknaamhouder gezet worden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten