Review: Android Wear is het begin van een prachtige toekomst

© CIDimport

Review: Android Wear is het begin van een prachtige toekomst

Geplaatst: 14 juli 2014 - 11:32

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:11

Redactie ID.nl

De LG G Watch, waar we vorige week al over schreven, is de eerste smartwatch die volledig draait op Android Wear. Over de smartwatch zelf is genoeg te zeggen - het apparaat is niet mooi, moeilijk te lezen in zonlicht, en de batterij gaat niet lang mee. Maar wij zijn vooral geïnteresseerd in het besturingssysteem. Daar zijn we namelijk razend enthousiast over.

Beschikbare apps

Om maar met de deur in huis te vallen: Op dit moment is Android Wear nog niet erg nuttig. Je kunt nog maar weinig met het horloge zelf, dus is het nog helemaal niet leuk om mee te spelen zoals je dat met je smartphone wel kunt. Er zijn nog slechts een handjevol apps beschikbaar voor het besturingssysteem, en dat zijn apps van ontwikkelaars waarvan je weet dat zij snel op dit soort nieuwe ontwikkelingen inspelen, zoals Twitter en Evernote. Als je die diensten veel gebruikt (wat ik persoonlijk doe), dan zie je daar gelijk de meerwaarde van in.

Ondanks het feit dat er nog amper apps beschikbaar zijn, krijg je wel alle notificaties binnen die je op je smartphone krijgt. Het feit dat je daarvoor niet op de ontwikkelaars hoeft te wachten is geweldig, want zelfs de meest obscure apps laten hun notificaties zien. Zo heb ik persoonlijk een app die me een melding geeft als het International Space Station over komt vliegen. Het is een simpele, erg rudimentair vormgegeven app die anders nooit de aparte ontwikkeling voor smartwatch-integratie zou ontvangen, maar desondanks geeft m'n horloge nu wel weer wanneer ik naar de astronauten kan zwaaien.

Toch werkt dat systeem soms ook averechts, want bijvoorbeeld WhatsApp-notificaties zien er op de smartwatch niet uit. Een eerste bericht is nog goed te lezen, maar zodra je een rijtje berichten onder elkaar krijgt of als je groepsgesprekken ontvangt, zijn de notificaties zinloos. Ook kun je afbeeldingen niet direct zien; daarvoor zul je je telefoon toch moeten openen.       Aangezien WhatsApp notoir is voor de weinig support voor andere platformen, zal daar weinig ontwikkeling te verwachten zijn. Het is fijn dat je álle notificaties nu al binnenkrijgt, maar het zou nog mooier zijn als ontwikkelaars alsnog hun apps op het OS aanpassen.

Integratie met je smartphone

Een smartwatch werkt alleen in combinatie met je telefoon. Dat gaat ook niet veranderen - Android Wear is een toevoeging aan de smartphone in je broekzak, en dat merk je aan alles in het besturingssysteem. Met vrijwel geen enkele apps kun je nog iets nuttigs, op een handjevol na. Voor de rest moet je op dit moment nog steeds teruggrijpen op je smartphone.

Het installeren van apps op de smartwatch is kinderlijk eenvoudig. Je installeert alles via de normale Google Play Store. Apps die integratie voor Android Wear hebben ingebouwd, werken dan automatisch op de smartwatch, terwijl je andere Wear-specifieke apps (zoals een variant van Flappy Bird) los moet downloaden.

Spraakherkenning

Android Wear leunt, bij gebrek aan een toetsenbord, hevig op spraakherkenning. Spraakcommando's geven is dan ook geen onoverkoombaar obstakel; je hoeft enkel je pols wat omhoog te tillen en "Ok Google" te zeggen, gevolgd door je commando. Zo kun je apps opstarten ("Ok Google, start Evernote"), maar vaak is het ook nog wat zoeken naar welke commando's waarvoor nodig zijn. Zo kwam ik er maar niet achter hoe ik alleen een bepaalde artiest wilde beluisteren op mijn telefoon, omdat ik het commando niet kende.

Ook kun je snelle vragen aan het horloge stellen. Zo hoorde ik dit weekend dat acteur David Legeno was overleden en dat hij in Snatch speelde, maar ik wilde weten welke rol hij in die film speelde. Met de zoekopdracht "what role did David Legeno play in Snatch?" kwam het antwoord direct naar boven. Bij een heleboel vragen komt Google eerst met het antwoord, voordat het je de zoekresultaten laat zien. Dat is mooi.

Op dit moment voelt het nog vreemd om tegen je horloge te praten. Je voelt je een idioot als je het in een stille treincoupé doet, helemaal omdat je vaak toch wat duidelijk en langzaam (en in het Engels!) moet praten tegen het horloge. Van de andere kant houden we onszelf voor dat het in 2007 ook vreemd was als je constant op je smartphone liep te kijken, en kijk eens waar we nu zijn. Feit blijft dat het gewoon veel simpeler is om met een kort spraakcommando even je muziek te regelen of snel iets op te zoeken. Mijn persoonlijke vermoeden is dat we daar over een jaar of 2 helemaal niet meer vreemd van opkijken.

Cards

Android Wear werkt met zogeheten 'cards', kleine kaartje die op je scherm verschijnen bij notificaties. Je kunt door meerdere cards swipen van boven naar beneden, en je kunt ze wegvegen door naar rechts te swipen. Als je naar links veegt, krijg je opties te zien voor bepaalde cards. Die opties zijn er alleen nog voor bepaalde apps waarvan ontwikkelaars al de juiste integratie met Wear hebben toegevoegd, zoals Twitter. Daarbij kun je bijvoorbeeld een reply sturen of een bericht retweeten.

Een mooie toevoeging is dat de cards altijd een toepasselijke achtergrond weergeven. Zo krijg je profielfoto's te zien van mensen die jou een WhatsApp-bericht sturen, of de coverfoto van een pagina waarop je een 'like' krijgt op Facebook. Het zorgt ervoor dat Android Wear als geheel al "af" voelt, en dat er in ieder geval aandacht is besteed aan details.

Google Now

Zonder twijfel is Google Now de beste functie van iedere smartwatch. Met de slimme assistent van Google krijg je slimme notificaties binnen die van toepassing zijn op waar je bent of welk moment van de dag het is. Loop je bijvoorbeeld je kantoor uit, dan laat Now je via je smartwatch weten dat je bus 5 minuten vertraging heeft.

Google Now kijkt verder naar je agenda en je email om aan de hand daarvan notificaties te sturen. Zo waarschuwt het horloge je dat je over een kwartier een vergadering hebt, en als het merkt dat je daarvoor 10 kilometer met de auto moet, dan waarschuwt Now je een half uur van tevoren. Als je het horloge een week om hebt, ben je elke keer nog steeds verbaasd over slim hoe je wordt geholpen.

De mogelijkheden

Op dit moment is Android Wear nog verre van perfect, met name door het beperkte aantal beschikbare apps. Maar her en der zie je al diverse toepassingen doorschemeren die ons razend benieuwd maken naar de toekomst van het besturingssysteem. Het zijn de mensen die nu al hun huis bedienen met de smartwatch, het zijn de ontwikkelaars die nu al spelletjes voor Wear ontwerpen, het feit dat de eerste custom roms al zijn verschenen, die ons doen hunkeren naar meer. De toegankelijkheid van Android Wear voor ontwikkelaars, en het gemak waarmee je apps installeert via je telefoon, biedt hoop voor de toekomst. We kunnen nu al niet wachten tot de nieuwste apps en blijven die dan ook nauwlettend in de gaten houden. Blijf PCMweb dus volgen!

Conclusie

De grote vraag blijft natuurlijk: Moet je al een smartwatch kopen? Wij adviseren je daar nog even mee te wachten. Op dit moment zijn er nog maar weinig smartwatches op de markt, en de LG G Watch is met € 200,- wat aan de dure kant. Op dit moment krijg je daar nog weinig voor terug - voornamelijk een futuristische gadget waarmee je je even de Knight Rider waant - maar de potentie van de smartwatch is zo enorm dat we lyrisch zijn over de mogelijkheden. Ook al blijft het vooralsnog bij Flappy Bird spelen en de hipster uithangen bij je vrienden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten