Review: De Intel Compute Stick is klein maar fijn

© CIDimport

Review: De Intel Compute Stick is klein maar fijn

Geplaatst: 26 mei 2015 - 12:06

Aangepast: 20 september 2022 - 07:34

Redactie ID.nl

Computers worden ieder jaar weer kleiner en compacter, maar zo klein als de Compute Stick van Intel zie je ze niet vaak. Dat is namelijk een piepkleine hdmi-stick waar een volwaardige versie van Windows op draait. Is dat de moeite waard?

Review: De Intel Compute Stick is klein maar fijn

De Compute Stick is zeker niet de eerste computer van dergelijk formaat, en ook zeker niet de eerste computer die zichzelf als ‘mini-pc’ bestempelt. Het grote verschil met de Computer Stick en andere mini-computers is dat de eerste krachtig genoeg is om Windows te draaien. De Compute Stick draait op Windows 8.1, en handig als we zijn probeerden we ook direct Windows 10 op de pc te draaien.

Uiterlijk

De Compute Stick is een simpele hdmi-stick, een rechthoek met een usb-aansluiting en een aan-/uitknop.

Aan de binnenkant heeft het apparaat 32 GB aan opslaggeheugen, en zitten er wifi en bluetooth aan boord zodat je verder geen kabels meer nodig hebt voor het apparaat.

Eenvoudig aan te sluiten

Het aansluiten van de Compute Stick is kinderlijk eenvoudig, en een van de belangrijkste aspecten van de stick. Je plugt het apparaat in een vrije hdmi-poort en voorziet het ding van stroom met de meegeleverde micro-usb-kabel. Al zodra je op de aan-knop drukt, start de computer direct op en kun je al aan de gang.

Micro-sd en opslag

De Compute Stick heeft een micro-sd-opening, waar je een besturingssysteem van kan booten of dat je kun gebruiken als externe opslag. Van zichzelf heeft het apparaat 32 GB aan interne opslag, meer dan genoeg om flink wat documenten of zelfs muziek op kwijt te kunnen. Let wel op dat daar met de Windows-installatie praktisch nog maar 21 GB van bruikbaar is.

De sd-opening is dan ook vooral interessant wanneer je een ander besturingssysteem zoals Windows 10 of Linux wil installeren.

Eén usb-poort

Dat is nodig, met name vanwege het grootste nadeel van de Compute Stick: Die heeft maar één usb-poort, en dat werkt in de praktijk best irritant.

Het begint bijvoorbeeld al bij het instellen van het apparaat. Wanneer je Windows configureert, heb je eigenlijk wel een toetsenbord EN een muis nodig - al is het theoretisch mogelijk je met de TAB-toets en de pijltjes door het menu te wurmen. Bovendien is de usb-poort een 2.0-poort in plaats van het meer gangbare usb 3.0, maar dat is vergeeflijk door de stroom die het daarmee uitspaart.

Overigens is dat euvel makkelijk op te lossen door een simpele usb-dongle te kopen - dat kost hooguit een paar euro. Maar je moet er wel rekening mee houden.

Geen zware apps

Het mag duidelijk zijn dat een mini-pc als deze niet geschikt is om veelvuldig op te gamen of om zware applicaties te draaien. Dat gaat je ook niet lukken, vanwege de relatief lage specificaties. De Compute Stick heeft een Intel Atom-processor en 2 GB aan werkgeheugen, wat wel meer dan genoeg is voor simpele taken als het schrijven van documenten of het browsen op internet.

Ook tijdens het gebruiken van de Verkenner loopt de Compute Stick tegen weinig problemen aan - perfect geschikt om bestanden te bewerken of te verplaatsen.

Warm en lawaaiig

Je merkt echter wel duidelijk wanneer de Compute Stick overuren draait. De kleine ventilatoren in het stickje maken namelijk behoorlijk wat lawaai, een beetje als een 2 jaar oude laptop waarbij veel stof in de ventilatoren is gekropen. Ook wordt het apparaat vrij warm, zelfs als je het apparaat nog maar kort en niet erg intensief gebruikt.

Doelgroep (?)

De vraag rest wel waarvoor de Compute Stick nou eigenlijk bedoeld is. Het is niet krachtig genoeg als vervanger voor je laptop of computer, maar ook niet mobiel genoeg om er je tablet voor uit de deur te doen.

Knutselaars zullen de Compute Stick best handig vinden. Het apparaat is krachtiger dan een Raspberry Pi of een Arduino, en door Windows 8 (of Ubuntu- of Mint-linux) ook makkelijker te bedienen.

Conclusie

De Compute Stick van Intel is een verbazingwekkend kleine en krachtige hdmi-stick die van ieder scherm een kleine computer kan maken. Dat is geen krachtige computer, maar wel een die met normale toepassingen heel degelijk blijft draaien. Het grote gemis is dat er slechts EEN usb-poort op het apparaat zit, maar dat is met een usb-dongle makkelijk te overkomen. De prijs van 150 is wat aan de hoge kant als je een domotica-computertje zoekt, maar voor een goedkope computer een heel redelijke prijs.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten