Review: De YotaPhone 2 heeft een heel interessant e-inkt-scherm

© CIDimport

Review: De YotaPhone 2 heeft een heel interessant e-inkt-scherm

Geplaatst: 6 februari 2015 - 14:30

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:24

Redactie ID.nl

Er gebeurt niet veel spannends meer op smartphonegebied. De meeste nieuwe telefoons krijgen een wat beter scherm, een snellere processor, maar de essentie blijft hetzelfde. Het is daarom heerlijk verfrissend dat er nog bedrijven zijn die iets gewaagds durven uitbrengen. De YotaPhone is zo'n toestel, want naast het gewone scherm heeft de telefoon ook een extra scherm aan de achterkant. Hoog tijd om te kijken of dit alleen een leuke gimmick is, of dat de YotaPhone ook echt iets kan toevoegen.

Yota is een Russisch bedrijf dat ons vorig jaar al verbaasde met de originele Yotaphone. Die had hetzelfde concept als de nieuwe Yotaphone 2, waarbij de achterkant bestond uit een scherm van elektronische inkt. Helaas was bij het uitbrengen van de originele Yotaphone de techniek nog niet goed genoeg om echt indruk te maken, en bleef het toestel vooral een geinige, maar dure gadget die maar half werkte. Is de nieuwe Yotaphone beter?

Als je de YotaPhone van alleen de voorkant bekijkt, denk je naar een telefoon te kijken zoals er duizend anderen op de markt zijn. Maar zodra je de telefoon eenmaal in handen hebt, merk je meteen dat dit één van de meest gedurfde en dappere apparaten is die we in jaren hebben gezien. De YotaPhone heeft namelijk twee schermen; een normal scherm voorop, en een e-inkt-scherm aan de achterkant.

Dat lees je goed, een e-inkt-scherm. Je kunt makkelijk wisselen tussen de twee schermen; zie je een wat langer artikel op je telefoon, dan hou je even de home-knop ingedrukt en draai je het toestel om, et voila! je leest je artikel nu comfortabel op een scherm zoals je dat ook op e-readers ziet.

Lange artikelen
De bedoeling is dat je het scherm gebruikt wanneer je accu bijna leeg is - via het inktscherm verbruik je heel veel minder energie. Omdat er geen achtergrondlicht op het scherm zit en het scherm alleen wordt gebruikt als je bijvoorbeeld nieuwe artikelen of webpagina's laadt. Daarnaast kun je het scherm gebruiken om bijvoorbeeld langere artikelen te lezen, zodat je ogen minder moe worden.

Af
Het design is uniek, al zagen we het wel al eerder in de originele YotaPhone. Dat leek echter vooral een prototype, maar deze YotaPhone 2 is echt 'af'. Het apparaat voelt als een volwaardige telefoon, waarbij je naast een goed toestel toevallig een e-inktscherm toe krijgt.

Behuizing
Het e-inkt-scherm zit perfect ingebouwd in de rest van de behuizing van de telefoon, waardoor het op het eerste gezicht lijkt alsof je gewoon de achterkant van de telefoon ziet. Het scherm wordt pas geactiveerd op het moment dat je het handmatig aan zet, of wanneer je ervoor kiest het primaire scherm te 'spiegelen' naar de achterkant. Zolang je er niets mee doet, heeft het inktscherm een aantal screensavers, met bijvoorbeeld het YotaPhone-logo, maar je kunt er ook je laatste emails en sms'jes op bekijken (helaas niet je whatsappjes). Wil je je gewone scherm spiegelen naar de achterkant, dan is dat een kwestie van een druk op de knop.

E-inktscherm

Wel merkten we in de praktijk dat het inktscherm net niet scherp genoeg is om veel op te lezen. De scherpte (960 x 540 pixels) is een stuk beter dan bij zijn voorganger, en met 16 tinten grijs heeft het scherm ook meer variatie dan de originele YotaPhone. Ook in omgevingen waar genoeg licht is knijp je soms je ogen net iets te dicht op elkaar om alles goed te lezen, maar van de andere kant moet je een telefoon ook niet gebruiken om een boek op te lezen.

Touch
Het scherm is aanraakgevoelig, zodat je er alles op kunt doen wat je ook op het voorscherm kan doen. Je kunt het scherm zelfs met 2 vingers tegelijk bedienen, waardoor je ook in- en uit kunt zoomen op bijvoorbeeld Google Maps.

Onbedoelde aanrakingen
Wat wel vervelend is aan dat aanraakscherm is de positie waarin je je telefoon houdt. Je hand rust namelijk constant op het inktscherm, waardoor je dat regelmatig per ongeluk ontgrendelt. Ook heb je er soms last van wanneer je tussen het gewone scherm naar het inktscherm wisselt. Terwijl je de telefoon dan omdraait raak je vaak een knop aan die je niet aan wilt raken, waardoor je weer één of ander menu opent of een nieuwe tweet de wereld in stuurt. Je moet er even behendigheid in krijgen voor je daaraan went.

E-inkt heeft nog steeds als groot nadeel dat het verversen ervan, of het wisselen tussen pagina's niet helemaal soepel verloopt. Dat betekent dat je vaak nog dat bekende schokkerige en haperige effect ziet. De YotaPhone heeft er bovendien af en toe last van dat tekst van een oude pagina nog net iets te lang op het scherm ingebrand blijft.

Details
Uiteindelijk zijn dat vooral details. Het scherm werkt goed, verrassend goed zelfs. Van zo'n complex ontwerp verwacht je snel dat het niet goed gaat, dat het allemaal maar half werkt, maar in de praktijk werkt het wisselen tussen de twee schermen heel erg goed en wen je er snel aan. Dan kom je er ook achter dat je het systeem graag gebruikt, zeker als je zo veel op je smartphone zit als wij dat doen. Voor gebruikers die af en toe op hun telefoon zitten en het vooral gebruiken voor wat bellen en whatsappen is de YotaPhone niet geschikt - het is een apparaat voor de grootverbruikers.

Goede specificaties

De Yotaphone 2 is niet langer alleen een gimmick. Het hele apparaat ziet er mooi en professioneel uit, en als je het vanaf alleen de voorkant bekijkt zou je denken een prima toestel in handen te hebben. Het is een goed apparaat met een verrassend helder scherm (van 5" en 1920 x 1080 pixels).

Processor en afwerking
Het apparaat draait op de laatste versie van Android (4.4.2 KitKat) en doet dat snel door de krachtige processor. Het apparaat heeft een quadcore Snapdragon 800-processor van 2,3 GHz aan boord en 2 GB aan werkgeheugen.

Het ontwerp van de telefoon valt ook lekker strak aan, met ronde hoeken en een goed afgewerkte behuizing. Het e-inkt-scherm aan de achterkant voelt ook stevig en kan ook 'gewoon' werken als achterkant.

Matige camera

Niet alles aan de telefoon is perfect. Met name de camera valt tegen, niet in de minste plaats omdat die maar een schamele 8 megapixels heeft. Dat is een flinke terugval van de originele YotaPhone, die nog een 13 megapixel-camera had. De kleuren van de camera zijn flets en in het donker moet je er helemaal niet mee aan de gang gaan.

De voorcamera is evenmin indrukwekkend - de treurige 2,1 megapixels zijn nog niet genoeg voor de simpelste selfie. Toegegeven, je koopt een telefoon als de YotaPhone niet vanwege zijn fotocapaciteit, maar voor zo'n duur toestel mag je zeker wel een wat betere lens verwachten.

Geen extern geheugen
Een ander nadeel is dat je het interne geheugen niet kunt uitbreiden. Door het complexe ontwerp is er geen plaats voor een micro-sd-kaart, waardoor je het moet doen met de 32 GB aan boord - wat overigens van zichzelf wel veel ruimte is. Je kunt, logisch, ook de accu niet handmatig vervangen.

Prijs

Maar het grootste minpunt van de telefoon is toch wel de torenhoge prijs. Hoewel het absoluut begrijpelijk is dat een uniek en gewaagd design als de YotaPhone een duur grapje is, zal de telefoon vanwege zijn hoge prijskaartje meteen voor veel minder mensen interessant worden. Het toestel kost € 700,-, dezelfde prijs als je voor een iPhone 6 Plus of een Samsung Galaxy S5 betaalt. Daarvoor krijg je een telefoon die prima is, maar in alle opzichten tekort schiet ten opzichte van de concurrentie. Het scherm is minder goed, de camera is veel minder goed, de accu gaat minder lang mee, en de processor is alleen maar 'goed' te noemen in plaats van uitmuntend.

Je betaalt bij de YotaPhone voor het e-inkt-scherm. Dat is wat waard, en toegegeven, het tweede scherm heeft z'n voordelen. Het bespaart veel accuduur, het is minder vermoeiend voor je ogen, en het concept werkt erg goed zonder haperen of fouten. Je moet echter wel heel erg veel lezen op je telefoon om de hoge prijs te kunnen verantwoorden, en daarmee valt de YotaPhone helaas in een niche, een gebruikerservaring die in veel gevallen niet belangrijk genoeg is om er zo veel geld aan te spenderen.

Conclusie

De YotaPhone 2 is een unieke telefoon waar we van zijn gaan houden. Het prachtig afgewerkte e-inkt-scherm aan de achterkant bespaart uren aan accuduur, het systeem werkt wonderlijk goed, en de YotaPhone is in alles een goed apparaat. Hij is alleen veel, veel, veel te duur. Voor € 700 is het apparaat net te duur om het aan te schaffen. Hoewel het e-inkt-scherm een leuke gimmick is, gebruik je het waarschijnlijk net niet vaak genoeg, en kun je voor het bedrag beter een alternatieve telefoon aanschaffen zoals de nieuwste iPhone of Samsung Galaxy. En dat is eigenlijk heel zonde voor zo'n prachtig en gedurfd toestel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten