REVIEW: iPad Air 2 heerlijk apparaat ondanks zwakke behuizing

© CIDimport

REVIEW: iPad Air 2 heerlijk apparaat ondanks zwakke behuizing

Geplaatst: 12 november 2014 - 14:22

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:09

Redactie ID.nl

Jaren geleden kocht ik de iPad, het tweede model welteverstaan. De iPad 2 was jarenlang mijn steun en toeverlaat. Mijn laptop stopte ermee, en met een hoes en een bluetooth-toetsenbord werd de iPad 2 mijn trouwe vervanger voor onderweg. Voor een schrijver kan dat prima - ik doe er weinig meer op dan teksten schrijven, foto's wat oppervlakkig bewerken, en vooral veel consumeren.

Jaar na jaar zag ik nieuwe iPads uitkomen, en ik negeerde ze allemaal. Want waarom zou ik honderden euro's uitgeven aan een apparaat dat ik al had, dat hooguit wat sneller en scherper was dan mijn oude, vertrouwde iPad 2? Nooit had ik de behoefte aan een upgrade, tenminste, niet voor dat geld.

En toen kreeg ik de iPad Air 2 als reviewmodel.

First-world-problem-gadget
Deze hele review is geschreven op die Air 2. Twee volle dagen gebruikte ik het apparaat en schreef er mijn stukken op. In de trein, in koffiezaken, en gewoon op de redactie. En met iedere letter begon ik er meer van te houden. Het scherm dat zo helder is dat mijn ogen merkbaar minder moe worden na een dag, de accu die ineens veel langer meegaat dan mijn bestaande model, het razendsnelle multitasken zonder waarneembare lag, de foto's die ik blogde met kraakheldere scherpte... De iPad Air 2 zorgt ervoor dat je baalt dat je een oude iPad hebt - de ultieme first world problem-gadget.

Dat gaat voor veel mensen zo. Tablet-gebruikers kopen de iPad omdat iOS nu eenmaal makkelijk werkt, en als je er niet veel méér mee doet dan wat browsen en lezen is dat prima. Tot je de iPad Air 2 voor het eerst gebruikt. Dan besef je dat je jaren hebt gewerkt op een verouderd apparaat, en dat het zo veel beter kan. Zo veel sneller. Zo veel mooier. Dan wil je niet anders meer.

Hetzelfde, maar dan beter
Als we objectief naar het apparaat kijken, dan zien we een tablet die in veel opzichten erg goed is. Het is een iPad, dus er iets niets dat ons niet bekend voorkomt. Hetzelfde bekende design, maar dan beter. Vooral onder de motorkap is dat te merken, want de vernieuwde A8X-processor maakt het apparaat significant sneller.

Meerdere varianten
Let wel op dat ook deze iPads in diverse varianten komen, waarvan de goedkoopste slechts 16 GB aan opslagcapaciteit heeft. Dat Apple dat anno 2014 nog steeds doet is onbegrijpelijk, want met iOS 8 er al op heb je effectief maar 12 GB ter beschikking en dat is echt veel te weinig voor zo'n apparaat. Je doet er dus goed aan om een wat duurder model te kopen wanneer je serieus geïnteresseerd is, waarbij de capaciteit wat hoger ligt. De volledige lijst en prijs van de modellen staat onderaan deze review.

Uiterlijk

Qua uiterlijk is de iPad Air 2 precies hetzelfde als de originele Air. Vooral de dunnere randen ten opzichte van de voorgaande modellen zijn een belangrijke verbetering, want het zorgt ervoor dat de Air 2 een stuk compacter aanvoelt, zonder af te hoeven doen aan werkelijke schermgrootte.

Het model is erg dun, ondanks de grotere batterij aan de binnenkant. De Air 2 is slechts 6,1 mm dik. De karakteristieke home-knop heeft tevens een vingerafdrukscanner waarmee je de tablet ontgrendelt. Net zoals bij de andere iPhones en iPads die die scanner hebben werkt ook deze wonderbaarlijk goed en accuraat.
 

REVIEW: iPad Air 2 heerlijk apparaat ondanks zwakke behuizing-15985561

© CIDimport

REVIEW: iPad Air 2 heerlijk apparaat ondanks zwakke behuizing-15985564

© CIDimport

REVIEW: iPad Air 2 heerlijk apparaat ondanks zwakke behuizing-15985565

© CIDimport

REVIEW: iPad Air 2 heerlijk apparaat ondanks zwakke behuizing-15985568

© CIDimport

Geen mute-knop
Het enige grote gemis is de mute-knop boven de volumeknoppen, die je ook kon instellen om het automatisch roteren van je beeld te locken. Apples redenering is waarschijnlijk dat je die toggles tegenwoordig ook kunt oproepen via het speciale settings-scherm door omhoog te swipen, en wellicht missen een hoop gebruikers deze knop ook niet. Ik gebruikte 'em echter persoonlijk heel vaak (omdat ik vaak werk in landschapsmodus en veel switch naar portret), en dan mis je de knop al snel.

Zwakke behuizing

Het zwakste punt van de Air 2 is de belabberde behuizing. De nieuwste iPad heeft niet dezelfde robuuste aluminium achterkant als de klassieke modellen. Die is ingeruild voor een zwakke plastic achterkant, en dat merk je direct. Niet alleen omdat het goedkoper aanvoelt, maar vooral ook omdat het de hele iPad tot een fragiel apparaat reduceert.

Als je namelijk dacht dat de iPhone 6 Plus makkelijk te buigen is, dan moet je vooral niet aan de gang met de iPad Air 2. Die is met minimale kracht makkelijk doormidden te breken, en dat overdrijven we niet. We hebben slechts zelden een tablet gezien die zo zwak aanvoelde als de Air 2.

Ook praktisch bezwaar
Nu kun je redeneren dat dat niet veel uitmaakt, omdat je in de praktijk je iPad niet gaat buigen. En dat klopt natuurlijk ook wel, maar je merkt de zwakke behuizing ook op in het dagelijks gebruik. De achterkant is namelijk zo zwak dat je met een beetje kracht al kunt zien dat het scherm van achteren wordt aandrukt. Zeker bij witte achtergronden zie je dat goed. Om dat wat beter te illustreren hebben we er maar een gifje van gemaakt.

REVIEW: iPad Air 2 heerlijk apparaat ondanks zwakke behuizing-15985571

© CIDimport



Dat merk je nog eens extra goed, omdat de Air die klassieke dunne randen heeft, die ervoor zorgen dat je de achterkant toch steviger vastpakt. Het zal aan je natuurlijke grip liggen of je daar echt last van hebt, maar bij ons kwam het regelmatig voor, en daar ga je je na een tijdje toch wel aan ergeren.

Tip om het te voorkomen: Neem er een stevige hoes bij die ook tijdens het gebruik om je iPad gevouwen zit.

Kraakhelder scherm

Het scherm van de Air 2 is haarscherp, met een resolutie van 2048 x 1536 pixels en een dichtheid van 264 pixels per inch. Dat is dezelfde resolutie als zijn voorganger heeft, maar het scherm van de Air 2 is anders opgebouwd. Door het gebruik van een aantal speciale technieken heeft Apple ervoor gezorgd dat het scherm minder reflecteert, wat je direct goed merkt als je buiten bent of onder een lamp zit. Maar zeker als je het vergelijkt met nog oudere modellen is het scherm een genot voor je ogen. Ik merkte persoonlijk dat ik significant minder vermoeide ogen heb na een dag werken op het apparaat, met name omdat ik de iPad 2 gewend ben.

Volgens Apple moet dat scherm niet afdoen aan stevigheid, en het apparaat heeft dan ook dezelfde beschermende laag die bovendien ook vingerafdrukwerend moet zijn.

Accu gaat dag mee

In de meeste accu-tests komt de Air 2 er niet goed vanaf, met een maximale accuduur die minder goed is dan de originele Air, maar ik merkte daar weinig van. Sterker nog, ik was juist erg onder de indruk van de vele uren die ik uit de batterij trok.

Niet versleten
Misschien komt dat omdat ik mijn iPad 2 gewend ben. Die haalde ook ooit heel erg veel uren, maar door het gigantische aantal apps en evenzoveel uren aan de oplader is de batterij van dat apparaat zichtbaar trager geworden. De Air 2 voelt daarom als een verademing, waar je na een volle dag werken nog rustig 's avonds mee op de bank kan zitten - als je daar dan nog zin in hebt tenminste.

iOS 8: opener maar toch nog te gesloten

De nieuwste iPad draait, net als alle andere moderne Apple-apparaten, op iOS 8, en hoewel dat besturingssysteem werkt op oudere modellen (zelfs op de iPad 2), merk je dat iOS 8 vooral bedoeld is voor moderne iPads en iPhones. Alles werkt soepel, nog steeds op dezelfde manier die je gewend bent van het besturingssysteem, zij het met een paar kleine aanpassingen. iOS 8 heeft niet de uiterlijke verandering zoals iOS 7 die had voor 6, maar brengt desalniettemin een paar aangename wijzigingen met zich mee. Zo worden de notificaties in het OS interactief, zodat je direct daaruit kunt reageren op tweets of berichten.

Een andere belangrijke wijziging is dat ontwikkelaars wat meer ruimte krijgen, zodat je bijvoorbeeld nieuwe toetsenborden kunt kiezen. In de praktijk heb je daar niet heel veel aan, want voor de meeste mensen werkt het toetsenbord van de iPad goed genoeg.

Nog steeds geen échte vrijheid
iOS 8.1 is nog niet perfect. Je kunt bijvoorbeeld nog steeds geen standaard-apps instellen voor zaken als email of browsen, waardoor je linkjes altijd in Safari moet openen - terwijl er veel betere browsers voor de iPad beschikbaar zijn. Ook heb je nog steeds maar weinig opties in de camera-app, en zo zijn er nog wel wat meer dingen aan te merken op het besturingssysteem. Voor de doorsnee gebruiker zal dat echter meevallen, want het zijn geen onoverkomelijke problemen.

Slecht multitasken
Bovendien leent iOS zich nog steeds niet echt voor multitasken. Toegegeven, het wordt wat aantrekkelijker omdat apps langer in de achtergrond open blijven, maar je kunt apps nog steeds niet naast elkaar draaien en het op en neer switchen blijft nog steeds een vermoeiend proces - vooral als je het vaker doet.

Daar komt ook bij dat iOS nog steeds het meest uitgebreide app-ecosysteem heeft van alle besturingssystemen, met prachtige games als Infinity Blade die zich die perfect lenen voor tablets als deze.

Conclusie

In vergelijking met zijn voorganger, de iPad Air, valt de Air 2 best wel mee. Het is slechts een klein stapje omhoog, met vooral de wat krachtigere processor die het apparaat duidelijk sneller maakt. Een apparaat als de iPad moet je echter niet met zijn voorganger vergelijken, maar met zijn voor-, voor-, voor-, voorgangers. In tegenstelling tot een telefoon koop je een tablet voor de lange termijn, die is na 2 jaar nog niet afgeschreven. Voor de marginale verbeteringen van de Air 2 boven de gewone Air moet je niet upgraden naar het nieuwste model. Maar als je al langer doet met je oude iPad 2 of 3, dan is het misschien tijd om aan een nieuw model te denken. En veel opzichten heb je dan in de iPad Air 2 een geweldig toestel in handen.

De iPad Air 2 is niet perfect; vooral de zwakke behuizing maken het een fragiele tablet die niet stevig aanvoelt, en iOS 8 is niet het perfecte besturingssysteem, maar als je een oudere iPad hebt zul je er qua beeld en accu zo veel op vooruit gaan dat je serieus aan vervanging moet denken.

SpecificatiesiPad Air 2Afmetingen240 x 169,5 x 6,1 mm 437 gram (of 444 voor 3G-versie  SchermRetina 9,7 inch | 24 cm 2048 x 1536 pixels 264 ppi Vingerafdrukbestendig Antireflecterende laag  ProcessorA8X 64-bit processor  Camera8 MegapixelsAchterkantf/2.4 diafragma Autofocus Panorama-modus Timer-modus 1080p HD-video Slowmotion-modusVoorkant1,2 megapixels f/2.2 diafragma 720p HD-video  BesturingssysteemiOS 8.1  OverigNFC Vingerafdrukscanner Siri  

 

 

 

 

Kosten

 

 

 Alleen wifiMet wifi en 3GiPad Air 2 16 GB€ 499€ 619iPad Air 2 64 GB€ 599€ 719iPad Air 2 128 GB€ 699€ 819

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten