Review: Nest - een niet zo slimme slimme thermostaat 2014-11-07T14:39:07

Honingzoetgeluid met de T7 van Bowers & Wilkins

Chipknip-bezitters krijgen resterend saldo automatisch terug

Review: Nest - een niet zo slimme slimme thermostaat

Moet je wel overal domotica van maken?

Review: Nest - een niet zo slimme slimme thermostaat

Toen we het aanbod kregen een Nest-thermostat en -rookmelder te testen, moesten we even slikken. Want hoe doe je dat in hemelsnaam? We hingen de apparaten op, installeerden de app, we we zagen dat ons huis niet in brand stond. Mooi. We zetten de verwarming aan en uit met onze telefoon. Geinig. En nu? Inmiddels hangt de Nest een maand aan de muur, dus hoog tijd om de balans op te maken.

Laten we eerst maar eens kijken waar we eigenlijk mee te maken hebben. Het 'Nest-pakket' bestaat uit 2 apparaten (die je ook los van elkaar kunt kopen): de slimme thermostaat (die simpelweg 'Nest' heet) en de rook- en koolstofmonoxidemelder, 'Protect'. Die zijn 'slim' om een paar redenen. Je kunt ze met een app bedienen, zodat je je verwarming vast aan kunt zetten als je op weg bent naar huis. Maar de apparaten leren ook, van jou en van elkaar. Op basis van je gedrag moet de thermostaat uiteindelijk zelf uitvogelen wanneer hij aan of juist uit moet.
 

De 'Protect'

De Protect-rookmelder is een stuk minder spannend, al heeft hij wel een paar interessante functies. In tegenstelling tot een reguliere rookmelder geeft het apparaat niet alleen een oorverdovende piep, maar wordt je eerst gewaarschuwd door een aangename vrouwenstem. Bovendien geeft 'ze' ook nog eens aan wáár de brand zich precies bevindt; in je woonkamer, op de gang of de slaapkamer.

Ook heeft de Protect een lampje, dat met verschillende kleuren aangeeft wat er aan de hand is (blauw = test, groen = alles ok, rood = PANIEK!). Het handige is dat de Protect werkt met een bewegingssensor, die merkt wanneer je 's nachts aan de wandel gaat (bijvoorbeeld om naar het toilet te gaan). Zodra het dat merkt, springt het lampje aan zodat je niet over je eigen benen struikelt.
 

 

Installatie

Je kunt de thermostaat zelf installeren, en als je een normale ketel hebt is dat best makkelijk (mits je weet wat je doet natuurlijk). Bij een modulaire ketel komt er al iets meer bij kijken, maar ook daar kun je zelf nog uitkomen. Mocht dat niet lukken, dan kun je via de energiemaatschappij een monteur inschakelen om de Nest te komen installeren. Dat kost rond de 100 euro.

De Protect heb je, net als een andere rookmelder, met een paar schroeven hangen. Je kunt daarbij overigens kiezen voor een draadloze en een bedrade variant. Bij die laatste moet je ook nog een stroomkabel ophangen.

Zodra de apparaten hangen is het installatieproces kinderlijk eenvoudig. Je start de bijbehorende app op, volgt netjes de stappen en voor je het weet kun je de apparaten gebruiken. De app geeft je vervolgens duidelijk aan of de apparaten nog werken, maar ook wanneer ze wat hebben gedaan. Zo kun je zien wanneer de thermostaat aan of uit is geweest, en wanneer je 's nachts op bent gestaan via het lampje in de Protect.

 

 

Hoe werkt dat?

Op papier klinken de Nest-apparaten erg goed. In de praktijk merk je maar weinig van hun aanwezigheid. In het geval van de rookmelder is dat misschien juist goed - je wilt daar weinig mee van doen hebben - maar bij de thermostaat valt het toch tegen. Ergens hoop je dat de rookmelder je elk moment van de dag íets laat weten, dat het écht slim is en precies weet wanneer jij het koud en warm wilt hebben. Maar dat doet 'ie niet.

We willen het misschien niet zo toegeven, maar wij mensen zijn gewoontedieren met voorspelbare, vaste patronen. We gaan 's ochtends naar ons werk, komen dagelijks rond dezelfde tijd thuis, en ook onze vrije tijd is vaak makkelijk te voorspellen. Nou kan je je een thermostaat nemen die van dat gedrag leert, maar je kunt ook gewoon een ouderwetse thermostaat programmeren. Ja, dat kost in de praktijk iets meer tijd en moeite, maar de Nest laat behoorlijk wat steken vallen wat betreft het 'leren'. Toen ik één avond uit huis ging, 'begreep' de Nest dat meteen als een patroon, dus ging de volgende avond de verwarming om 9 uur 's avonds uit.

Sensoren
De Nest werkt met licht- en bewegingssensoren om te bepalen of je thuis bent, en ook daar laat de thermostaat soms zien dat hij best dom is. Want als ik ga douchen en een kwartier uit mijn woonkamer ben, betekent dat niet dat ik uit huis ben gegaan - maar dat lijkt Nest wel telkens zo te denken.

Met elkaar praten
In theorie moet dat euvel niet bestaan, want de thermostaat hoort samen te werken met de rookmelders in je huis. Ook daarin zitten bewegingssensoren, en de apparaten 'praten' met elkaar doordat ze op één wifinetwerk zitten. Als je dus naar de badkamer loopt, hoort de rookmelder op de overloop tegen de thermostaat te zeggen dat je gewoon boven bent. Nogmaals, dat werkt op papier heel goed.

In de praktijk betekent het wel dat je overal een rookmelder moet hebben hangen, maar die kosten 109 euro per stuk. Dat is wel erg veel geld om een taak over te nemen die we met een klein beetje moeite handmatig kunnen uitvoeren.

 

 

Energiebesparing

De makers van de thermostaat beweren dat de Nest je uiteindelijk geld kan opleveren. Doordat het slim werkt zou je verwarming namelijk nooit aan hoeven staan als je niet thuis bent, en Nest durft te claimen dat dat niet minder dan 13 tot 20% energie bespaart.

Het is voor ons nog te vroeg om dat te testen. We hebben de thermostaat nog niet zo lang en als we daar echt iets zinnigs over willen melden moeten we de hele winter afwachten. En zelfs dan is het nog niet zeker of de Nest wel echt energiebesparend is, omdat we tot nu een buitengewone zachte herfst hebben gehad. Uiteraard houden we dat echter wel in de gaten en zullen we volgend jaar een duidelijk schema maken waarin we kijken hoe zuinig de Nest is.

 

 

Privacy

 

Sinds Nest is overgenomen door Google, is er veel kritiek geweest op het bedrijf. Nest verzamelt namelijk wel erg veel persoonlijke informatie over je. Kijk maar eens naar dit overzicht, waarin precies te zien is wanneer ik 's avonds ben opgestaan.

Nest verzekert echter dat het volledig onafhankelijk van Google opereert, en dat Google geen inzicht krijgt in je persoonlijke gegevens. Sterker nog, die komen zelfs niet bij Nest zelf terecht. Ook Nest heeft bovendien aangegeven dat het zijn geld alleen met producten wil verdienen, en niet met persoonlijke profielen voor advertenties.

Uiteraard moeten we de jongens van Nest op hun blauwe ogen geloven, maar uit de gebruikersvoorwaarden blijkt wel dat zij hun privacyprioriteiten goed op orde hebben.

Mooi uiterlijk

Je moet het de apparaten wel meegeven dat ze er bijzonder mooi uitzien. Aanvankelijk denk je nog dat dat niet zo belangrijk is voor zoiets basaals als een rookmelder of een thermostaat, tot je 'em op hebt gehangen op de plaats van die saaie Honeywell of die lelijke rookmelders van de Blokker die je al jaren hebt hangen. De Nest ziet eruit als de thermostaat van de toekomst, als een volwaardig slim apparaat dat je graag prominent in je huis ophangt, en dat is ook wat waard.

Conclusie

De Nest-apparatuur is nog slim in iets anders, namelijk het feit dat andere apparaten er makkelijk mee kunnen communiceren. De makers van de thermostaat hebben namelijk de API opengegooid voor alle andere ontwikkelaars die aan de slag willen met de techniek. Dat betekent dat een bedrijf als Mercedes zijn slimme auto's kan laten praten met Nest. Rijd je weg van kantoor, dan calculeert je auto hoe lang het duurt voor je thuis bent, zodat je huis alvast kan 'voorverwarmen'. Ook werkt Nest met bekende domotica als Hue-lampen en IP-camera's.

Overbodig
Dat is allemaal erg tof, maar ook zo ontzettend overbodig. Hue-lampen gaan rood knipperen als er brand is. Tof dat dat kan, maar is de oorverdovende piep niet genoeg om me wakker te maken? Nest werkt ook samen met IP-cams, zodat je via je telefoon met je webcam kunt kijken als er beweging in je huis gedetecteerd wordt. Gaaf, maar in de praktijk betekent dat wel dat je al een melding krijgt als er ineens een vogel voorbij je raam vliegt.

Futuristisch - maar duur
De Nest-functies klinken en voelen heel futuristisch en tof, en we hebben er respect voor dat je zoiets simpels als een rookmelder of een thermostaat met alles kunt verbinden en er het optimale uit kunt halen - maar het voelt zo overdreven. Zo overbodig. Het is zo cool om een Nest te zien en te hebben en er mee te spelen, en een uur daarna weet je niet wat je er eigenlijk mee moet. Behalve dan de temperatuur regelen.

Als de apparaten niet zo duur waren hadden we ze meteen aangeraden, want Nest is echt een heel tof product. Maar het kost ook veel geld, eigenlijk te veel.

Nest is te koop via www.Nest.com, maar kan ook gekocht worden in combinatie met een pakket van Eneco. De thermostaat kost € 219,-, de Protect-rookmelder € 109,- (per stuk).


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord