Review: Pebble Time is functionele en betrouwbare smartwatch

© CIDimport

Review: Pebble Time is functionele en betrouwbare smartwatch

Geplaatst: 12 augustus 2015 - 09:53

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:02

Redactie ID.nl

Smartwatches zijn snel leeg en daarom veelal een extra kopzorg in je drukke werkweek: wéér een apparaat dat constant je aandacht vraagt. De Pebble Time lost één van de belangrijkste euvels van slimme horloges op, met een accuduur die concurrenten ver achter zich laat. Hoog tijd voor een uitgebreide review.

De meeste smartwatches houden het zo'n twee dagen vol, als je geluk hebt. Als je ze intensief gebruikt, kun je ze het beste elke avond aan de oplader leggen. Net zoals de smartphone waarvan het horloge afhankelijk is. De Pebble Time gaat echter zomaar zeven dagen mee op één oplaadbeurt en nestelt zich daardoor gemoedelijk in je werkritme.

Pebble als bedrijf is nog niet zo'n gevestigde naam als Sony, Samsung of Apple, maar vergis je niet. Deze startup heeft de markt voor smartwatches zoals we die nu kennen in een stroomversnelling laten komen met de lancering van zijn Pebble Watch, die in 2013 lanceerde na een uiterst succesvolle crowdfundingcampagne.

Het scherm

De Pebble Time is hier de opvolger van en het horloge is sinds kort verkrijgbaar. De lange accuduur is te danken aan het scherm van ePaper, dat erg energiezuinig is. In tegenstelling tot zijn voorganger geeft het scherm nu ook kleuren weer. Nog altijd staat het scherm altijd aan, extra knap wanneer je bedenkt hoe lang de batterij het volhoudt.

Het scherm is ook een stuk leesbaarder in zonlicht dan smartwatches van concurrenten, die lcd-schermen bevatten en net zoals smartphones en tablets maar wat graag zonlicht reflecteren. De Pebble Time moet het echter afleggen zodra het donker wordt. Het scherm is dan niet helder genoeg om er in één oogopslag de tijd op af te lezen. Voor de backlight dien je dan nog op een knop te drukken, of anders een overdreven beweging maken met je pols om het licht aan te laten springen. De forse, donkere bezel zorgt er daarbij voor dat het scherm zelf een beetje wegvalt.

Overigens is dit scherm geen touchscreen. Je bestuurt het horloge met de drie knopjes aan de rechterkant en een vierde knop aan de linkerbovenkant. De leercurve ligt daardoor wat hoger dan je gewend bent, maar uiteindelijk mis je de touchscreen nergens. Je kijkt niet constant tegen je eigen vingerafdrukken aan en de knoppen zijn lekker responsief. Dat ze wat sponzig voelen, maakt wel dat je net iets harder moet drukken dan echt comfortabel is.

Review: Pebble Time is functionele en betrouwbare smartwatch-15796529

© CIDimport

Uiterlijk en draagcomfort

Het horloge zit prettig om de pols, doordat het uurwerk in tegenstelling tot de vorige Pebble een subtiele ronding heeft meegekregen. Daardoor sluit hij mooi aan op je arm. De afgeronde hoeken zorgen ervoor dat je mouw er niet telkens achter blijft haken, wat bij vierkante smartwatches snel kan gebeuren. Het siliconen bandje kan na een tijdje wat plakkerig aanvoelen en draagt er aan bij dat de Pebble Time een wat goedkope uitstraling heeft.

Sowieso draag je dit horloge qua uiterlijk niet om mee op te scheppen bij je vrienden of collega's. Waar concurrenten als de LG Watch Urbane er echt uitzien als luxe horloges, oogt de Pebble Time haast kinderlijk. Anderzijds zie je dat verschil ook wel weer terug in de prijs, dus die afweging is puur persoonlijk. Overigens is het horloge waterdicht, dus je kan er gewoon mee douchen en je hoeft niet bang te zijn voor regendruppels of afwaswater.

Bovenal is de smartwatch zo licht, dat je bijna niet merkt dat je hem om hebt. Koppel dat aan de uitstekende accuduur en je hebt een wearable waar je eigenlijk nauwelijks omkijken naar hebt. Behalve dan wanneer je er berichtjes op binnenkrijgt, want een slim horloge gebruik je niet alleen om de tijd op af te lezen. Hier loop je tegen een probleem aan: in tegenstelling tot horloges die op Android Wear draaien of de Apple Watch, is de Pebble Time niet in het Nederlands te gebruiken.

Geen Nederlandse stemherkenning

Op je Pebble Time krijg je dezelfde notificaties binnen als op je smartphone. Het horloge is daarbij te koppelen aan zowel Android- als iOS-smartphones. Ondersteuning voor smartphones met Windows ontbreekt. In één oogopslag zie je of een e-mail direct je aandacht nodig heeft, of dat 'ie wel even in de wachtrij kan. Tekstberichten en WhatsApp-berichten ontvang je op dezelfde manier. Dat is erg handig, want je hoeft niet telkens je telefoon uit je broekzak te halen.

Review: Pebble Time is functionele en betrouwbare smartwatch-15796530

© CIDimport

Het blijft in veel gevallen echter bij kijken. Omdat er geen Nederlandse stemherkenning is, kun je niet optimaal gebruik maken van de ingebouwde microfoon. Deze zet je spraak om in tekst, zodat je in theorie snel een Whatsappje terug kan sturen door tegen je horloge te praten... maar werkt niet in het Nederlands. Extra opmerkelijk is daarbij dat er wel veel andere talen worden ondersteund. Ook is de functionaliteit minder uitgebreid op iOS. Met een gekoppelde iPhone kun je mailtjes bijvoorbeeld niet direct verwijderen, met een Android-toestel kan dat wel.

Timeline

De Pebble Time is uitgerust met de nieuwe Timeline-functie, wat naast de lange accuduur de belangrijkste troef van het horloge blijkt. Synchroniseer de smartwatch met de agenda op je smartphone en je kan ermee door al je afspraken scrollen, op chronologische volgorde. Door de onderste knop in te drukken, bekijk je afspraken die nog gepland staan. Druk omhoog om snel te zien welke je al achter de rug hebt.

De functie heeft wat weg van een Twitter-tijdlijn en werkt erg prettig, met name voor de werkende man/vrouw. Ben je bijvoorbeeld op een congres of beurs en heb je een bomvolle agenda, vol afspraken met verschillende personen op wisselende locaties? Dat wordt al snel chaotisch, maar de Pebble Time maakt het makkelijk orde te bewaren. Als je de info in je agenda hebt staan, is deze met de smartwatch vaak maar één druk op de knop van je verwijderd.

Pebble heeft er daarbij slim aan gedaan om een handige Do Not Disturb-modus in te stellen. Je kan zelf aangeven op welke tijden je even geen notificaties wil ontvangen. Gebruik je de smartwatch voornamelijk voor je kantoorbaan, dan stel je bijvoorbeeld in dat je tussen 17:00 uur en 09:00 uur niet gestoord wil worden. Pebble Time is dan 'gewoon' een horloge, zonder dat je in je vrij tijd constant met werk-mails wordt gebombardeerd.

Review: Pebble Time is functionele en betrouwbare smartwatch-15796531

© CIDimport

Apps

Qua apps is de Pebble Time relatief karig uitgerust. Naast de Agenda-app, is er een app om je muziek (ook diensten als Spotify) mee te bedienen, een app voor het weer, een app voor de instellingen en het uiterlijk van de wijzerplaat, en een app om reminders mee in te stellen. Weinig voorgeïnstalleerde apps is enerzijds fijn, want de smartwatch zit zodoende niet vol met functies die je toch nooit gaat gebruiken. Anderzijds ben je wel meer tijd kwijt aan het zelf vinden en installeren van extra apps.

Een stappenteller zoals die gebruikelijk is op smartwatches, vind je bijvoorbeeld niet standaard op de Pebble Time. Je bent dan aangewezen op iets als Run Keeper of MisFit, waarbij je soms nog een losse smartphone-app dient te downloaden. En waar Android Wear je binnen mum van tijd laat navigeren via Google Maps door enkel een stemcommando te geven, ben je met de Pebble Time wat langer bezig om een goede navigeer-app te vinden.

Hoewel er veel apps beschikbaar zijn in de App Store (duizenden, aldus Pebble zelf), is de instapdrempel voor het vinden van de beste apps best hoog. Met dit horloge moet je niet bang zijn zelf wat te experimenteren, of op internet te zoeken naar aanraders van andere Pebble-gebruikers.

Conclusie

Toch is de Pebble Time alleen al voor de basisfuncties het overwegen waard, met name voor wie normaliter twijfelt over de meerwaarde van smartwatches. De Timeline-functie is ontzettend handig voor je agenda-afspraken en zorgt ervoor dat je je smartphone grotendeels in je tas of broekzak kan laten.

Hetzelfde geldt voor het ontvangen van notificaties, wat erg prettig werkt. De uitzonderlijk lange accuduur maakt dat je er verder weinig omkijken naar hebt. Het ontbreken van ondersteuning voor de Nederlandse taal is echter een gemis en voor het vinden van goeie apps ben je wel een tijdje bezig.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten