Rijksoverheid nog niet af van Windows XP

© CIDimport

Rijksoverheid nog niet af van Windows XP

Geplaatst: 27 maart 2015 - 08:11

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:57

Redactie ID.nl

Ondanks een grootschalige migratie naar een nieuwer besturingssysteem, draaien duizenden computers van de Rijksoverheid nog altijd op Windows XP. Daardoor moet er opnieuw extra betaald worden voor specifieke ondersteuning van Microsoft.

Microsoft ondersteunt Windows XP inmiddels niet meer. Veiligheidslekken worden niet meer gedicht, tenzij bedrijven verlengde ondersteuning aanvragen. Dat kostte de Rijksoverheid vorig jaar 3 miljoen euro. Destijds draaiden 34.000 tot 40.000 computers nog op Windows XP. Nu betreft het nog 5000 pc's, zo meldt de NOS.

Blijven draaien

De reden daarvoor is dat sommige computers 'moeten blijven draaien' en niet zomaar uitgeschakeld kunnen worden om de upgrade mogelijk te maken. Dat zegt een woordvoerder van het Rijk. De volledige migratie duurt zodoende langer dan verwacht. Voor de computers die nog op XP draaien, wordt opnieuw een onderhoudscontract afgesloten.

Hoeveel het dit keer gaat kosten, is niet bekend. Wel is duidelijk dat de kosten per computer zijn verdubbeld. Daar heeft Microsoft voor gekozen zodat er voor bedrijven en andere instanties meer urgentie is om de overstap te maken. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten