Rip YiFy - Necrologie van 's werelds bekendste torrent-aanbieder 2015-11-11T09:11:49

Review: Sandisk iXpand

'25% van websites draait op WordPress'

Rip YiFy - Necrologie van 's werelds bekendste torrent-aanbieder

Groep werd 5 jaar oud

Rip YiFy - Necrologie van 's werelds bekendste torrent-aanbieder

De beroemde (of beruchte) torrent-uploader YIFI is definitief van het internet verdwenen. De groep is het slachtoffer geworden van de heksenjacht op torrent-aanbieders door de filmindustrie en auteursrechtenorganisaties. We schreven een necrologie van onze favoriete torrenters. YiFy, rust in vrede.

Iedereen die wel eens op The Pirate Bay of KickassTorrents komt (wat uiteraard niet mag, want dat is illegaal...) heeft de naam YIFY wel eens voorbij zien komen. Het was de uploader van een gigantisch aantal torrents, en de extensie 'YiFY' stond altijd achter de torrents met de meeste seeders en leechers.

YiFY is geen bestandsformaat, maar de naam van een groep uploaders die onder die schuilnaam verborgen gingen. Hoeveel mensen er achter de dienst zitten en wie dat zijn is niet bekend, maar de naam YiFy komt iedere downloader bekend voor. In de top 100 van The Pirate Bay had YiFy maar liefst 70 titels geleverd.

Uniek

YiFy was niet de eerste en zeker ook niet de beste

YiFY is zeker niet de enige die films uploadde naar websites als The Pirate Bay of KickassTorrents, en zeker ook niet de beste. Yify kreeg vaak ook kritiek vanwege de grove compressie die het gebruikte, waarbij met name het geluid het moest ontgelden. Dat werd veel te zacht bij gesprekken en veel te hard bij actiescènes, en ieder Dolby 5.1-geluid verwijderde.

Matige beeldkwaliteit

Ook met de beeldkwaliteit viel het tegen: Torrents van YiFy waren 720p of 1080p, maar hadden nooit een hoge maximale resolutie. Maar dat maakte niet uit, want het is nog altijd beter dan een cam-rip waarbij iemand in een bioscoop opnames maakt.

Betrouwbare uploader

Maar Yify was de grootste, en dat is belangrijk. De naam .YiFy achter een torrent betekent namelijk meteen dat je een goede torrent hebt. Die werkt goed, bevat geen gekke malware of andere rare bestanden, en hoewel de kwaliteit niet je-van-het was wist je wel dat het ging om een degelijke dvd-rip en niet om een hakkelende webcam-versie waarbij je de achterhoofden van de mede-bioscoopbezoekers in beeld had. YiFy leverde bovendien geen spyware, adware, malware, bundleware, crapware of ransomware mee, geen onnodige downloadprogramma's, maar gewoon de film en een klein tekstbestandje met wat informatie. En dat is in de gevaarlijke torrentwereld veel waard.

Opvolger van aXXo

YiFy was de spirituele opvolger van .aXXo

Je kunt niet over Yify praten zonder zijn spirituele voorganger, aXXo. Hoewel peer-to-peer-downloaden al jaren oud is, waren het aanvankelijk alleen losse gebruikers die bestanden uploadden. aXXo veranderde dat: Het was het eerste grote collectief dat op grote, professionele schaal video's op torrentsites plaatste. Dat gebeurde volgens hetzelfde stramien, waarbij video's dezelfde soort titel hadden. De bestanden eindigden standaard op .aXXo, een teken dat een torrent van hoge kwaliteit was. .aXXo was zelfs zo populair dat er regelmatig imitators opdoken die meeliftten op het succes van de uploader.

Kleine torrents

Ook aXXo had geen heel goede torrents, maar zowel aXXo als YiFy onderscheidden zich doordat de torrents zo klein waren: 700 MB, precies genoeg om op een dvd te branden. Dat is tegenwoordig niet meer zo belangrijk, maar in de gouden jaren van aXXo, tussen 2005 en 2011, wél. Bovendien hebben die kleine torrents het voordeel dat ze sneller zijn gedownload, sneller zijn overgezet op een usb-stick, en sneller weer worden gedeeld door anderen.

YiFy heeft altijd gezegd dat aXXo de grote inspirator was, en dat het probeert om die oude tijden te doen herleven. Telkens hetzelfde stramien gebruiken in een torrent is volgens de makers belangrijk: Op die manier weet je altijd waar je aan toe bent, en dat is met downloaden nog te vaak niet het geval.

Op zwart

Het is niet de eerste keer dat YiFy de handdoek in de ring gooit. Begin 2014 kondigde de groep ook al aan offline te gaan, maar de website bleef wel bestaan en uiteindelijk werden nog net zoveel torrents uitgespuwd als eerst.

Toch lijkt dit het definitieve einde van de torrentgroep. De afgelopen weken zijn er vrijwel geen nieuwe torrents meer op downloadsites verschenen, en de officiële website van YiFy staat inmiddels op zwart.

Vorige week werd bekend dat het de filmindustrie was die zorgde voor de doodstreek van YiFi.

De toekomst

Er staat ongetwijfeld weer een nieuwe groep op

Wat is de toekomst van YiFy en van downloaden? Dat blijft gissen. Er zijn op dit moment al legio websites en Facebook-accounts die zich voordoen als de notoire downloaders. Dat is ook makkelijk, omdat de leden van YiFy allemaal anoniem zijn. Je doet er dus goed aan die websites te vermijden, helemaal als ze claimen weer 'nieuw leven ingeblazen te hebben' in YiFy. Zulke torrents zullen vooral veel malware bevatten en daarmee onveilig zijn.

Als de geschiedenis ons iets heeft geleerd, is het wel dat er weer een nieuwe YiFy (of een nieuwe aXXo) zal opstaan. Wanneer dat gebeurt, en hoe lang die kan blijven overleven, is maar de vraag. Tot die tijd zullen we YiFy gaan missen.

YiFy is 5 jaar oud geworden. De groep laat miljoenen downloaders achter.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord