Robot steelt show in eigen operavoorstelling

© CIDimport

Robot steelt show in eigen operavoorstelling

Geplaatst: 1 juli 2015 - 07:58

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:20

Redactie ID.nl

Een Duitse operavoorstelling met de naam My Square Lady heeft een wel erg bijzondere hoofdrolspeler. De robot Myon zingt er uit volle borst over de vragen des levens. Want heeft een robot wel emoties nodig?

My Square Lady wordt opgevoerd in Berlijn en is een herbewerking van de musical My Fair Lady. Robot Myon leert in het verhaal hoe het is om mens te zijn. Wat maakt een mens, een mens? Wat zijn emoties en hoe krijg je ze in een robot?

Myon beweegt zelf over het podium en zingt mee met de acteurs van vlees en bloed. Alles wat de robot doet, is voorgeprogrammeerd. Waar Myon eerst weinig meer kon dan op een stoel zitten, heeft hij inmiddels van menselijk gedrag geleerd en kan hij daarop reageren. Dat verklaren de makers tegenover Motherboard.

Geen primeur

Het is overigens niet de eerste keer dat een robot de ster is in zijn eigen toneelstuk. In Japan werd Kafka's klassieke The Metamorphosis in een nieuw jasje gestoken, ook met een robot in de hoofdrol. Normaal transformeert de hoofdpersoon in een kakkerlak, dit keer in een robot. In beide gevallen wordt hij verstoten door zijn familie.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten