Rode Kruis-site 'ikbenveilig.nl' helpt bij rampen

© CIDimport

Rode Kruis-site 'ikbenveilig.nl' helpt bij rampen

Geplaatst: 22 september 2014 - 07:04

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:38

Redactie ID.nl

Het Rode Kruis heeft de website 'ikbenveilig.nl' in het leven geroepen. Tijdens rampen kunnen betrokkenen hierop aangeven of ze veilig zijn en dit verspreiden via sociale media. Vrienden en familie van eventuele slachtoffers kunnen op de site zoeken naar berichten van hun geliefden.

De website werd vorige week voor het eerst ingezet tijdens de kettingbotsing op de A58. 4000 mensen bezochten de website en 58 mensen registreerden zich er op.

Privacy

Om de privacy van betrokkenen te waarborgen, kun je niet zomaar iedereen inzien die geregistreerd is. Je dient bijvoorbeeld specifiek een telefoonnummer, postcode, geboortedatum, adres of emailadres invullen van degene die je zoekt.

Heeft die persoon overeenkomstige gegevens ingevoerd bij het registeren, dan vind je diegene.Naast dat betrokkenen hun verificatiegegevens kunnen opgeven, kunnen ze er ook een persoonlijke boodschap achterlaten.

Bellen

Het idee is afkomstig uit de Verenigde Staten en het Rode Kruis wil de site voortaan sneller inzetten bij rampen. Deze moet met name te bereiken zijn op de momenten waarop bellen niet mogelijk is maar dataverkeer nog wel toegankelijk is, wat vaak het geval is op rampplekken. 

Overigens werkt de site enkel voor Nederlandse rampen of rampen in buurlanden. Voor calamiteiten in het buitenland verwijst het Rode Kruis onder meer door naar de website van het Amerikaanse Rode Kruis, met diens soortgelijke Safe and Well-initiatief.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten