© CIDimport

Ruzie om 'apenselfie'

Geplaatst: 7 augustus 2014 - 09:21

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:58

Redactie ID.nl

De Britse fotograaf David Slater is boos op de Wikimedia Foundation, omdat die volgens hem ten onrechte 'zijn' foto verspreid als vrij te gebruiken voor iedereen. Het betreft een selfie van een aap.

De opmerkelijke foto is in 2011 gemaakt in Indonesië, niet direct door Slater zelf maar door een kuifmakaak. Deze stal de camera en nam zo 'honderden selfies.'

Nadat de foto zijn weg online vond, kwam deze uiteindelijk terecht in de database van Wikimedia Commons. Hierop staan meer dan 22 miljoen rechtenvrije foto's, die dus door iedereen vrij gebruikt mogen worden. Maar de fotograaf vindt nu dat hij over de rechten bezit, omdat het zijn foto is. Hij wil de selfie uit de database hebben.

Rechten

Daar denkt de Wikimedia Foundation echter anders over, zo laat de uploader van de foto weten aan The Telegraph. Er rust geen auteursrecht op de foto omdat dit recht enkel geldt voor mensen. Aangezien de aap de foto maakte, is deze volgens Wikimedia rechtenvrij.

Slater overweegt nu de Wikipedia-organisatie voor de rechter te slepen. In de tussentijd heeft de Wikimedia-community het lot van de foto in handen: de Foundation laat leden stemmen of de foto mag blijven of niet. Vooralsnog wil de meerderheid dat de foto voor iedereen gratis beschikbaar blijft.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten