Scholieren willen vooral snel zoekresultaat

© CIDimport

Scholieren willen vooral snel zoekresultaat

Geplaatst: 19 april 2006 - 05:04

Aangepast: 19 september 2022 - 13:12

Redactie ID.nl

Informatie op internet wordt door scholieren in het Voortgezet onderwijs maar al te vaak voor waar aangenomen. In plaats van betrouwbare informatie draait het vooral om een snel en makkelijk resultaat.

Scholieren willen vooral snel zoekresultaat

Informatie op internet wordt door scholieren in het Voortgezet onderwijs maar al te vaak voor waar aangenomen. In plaats van betrouwbare informatie draait het vooral om een snel en makkelijk resultaat. Dat blijkt uit een onderzoek van onderzoeksbureau Motivaction onder ruim 550 scholieren van 12 tot 17 jaar in opdracht van Uitgeverij Malmberg die - niet geheel toevallig - in augustus komt met Studiehulp, een 'snelle en betrouwbare internetbibliotheek voor het Voortgezet onderwijs'. Wat cijfertjes uit het onderzoek: 43% van de leerlingen heeft een internetverbinding op hun eigen kamer * voor maar liefst 92% van de scholieren is internet favoriet om informatie te zoeken * slechts 4% zoekt informatie op in boeken van  onder meer de openbare bibliotheek. De scholieren vinden internet sneller en makkelijker. Nog een voordeel is dat ze vanuit huis op internet kunnen surfen * Google is veruit populair; 97% van de scholieren gebruikt het bij schoolopdrachten * De scholieren zijn van mening dat ze vaak ook wel bruikbare informatie vinden.

Scholieren willen snel zoekresultaat en kijken niet kritisch naar betrouwbaarheid of bruikbaarheid. Maar liefst 82% van de scholieren controleert de zoekresultaten niet of nauwelijks op betrouwbaarheid. De belangrijkste redenen om informatie niet te checken is goedgelovigheid: als het op internet staat dan zal het wel kloppen en gemakzucht: geen zin om te checken. Andere veelgenoemde redenen zijn: de website ziet er betrouwbaar uit, en: ik heb geen tijd om te checken.

Deze uitkomsten bevestigen het beeld dat Uitgeverij Malmberg heeft wat betreft het informatiezoekgedrag van scholieren. Daarom introduceert de uitgeverij een internetbibliotheek voor het Voortgezet onderwijs: Studiehulp. De basis van dit zoeksysteem wordt gevormd door de encyclopedie Winkler Prins Encarta, Wereldatlas en Prisma Woordenboeken. Deze bronnen zijn aangepast zodat ze beter aansluiten bij het niveau van de leerling en de lesstof. Via Studiehulp kunnen scholieren niet alleen tekst, maar onder meer ook muziekfragmenten, beelden en kaarten opzoeken die de lesstof verhelderen. Ook hoopt  Malmberg dat scholieren een kritische houding ontwikkelen ten aanzien van informatie op internet. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat er kritiek is op algemene internetzoekmachines. Ruim de helft van de scholieren (54%) klaagt dat ze te veel informatie krijgen en niet weten wat dan de juiste informatie is. 30% weet niet waar te beginnen of de juiste zoekwoorden te bedenken. Ruim eenderde (36%) geeft aan de informatie niet te vinden omdat deze er gewoon niet opstaat. Vooral jongere scholieren, maar in totaal 73% van de ondervraagden, vinden het vervelend dat ze bij het zoeken op ongewenste websites komen. Zoals websites met seks, reclame of geweld.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten