Sdbot-worm 'viert' eerste verjaardag aan de top

© CIDimport

Sdbot-worm 'viert' eerste verjaardag aan de top

Geplaatst: 1 augustus 2006 - 11:08

Aangepast: 19 september 2022 - 12:59

Redactie ID.nl

De meeste anti-virusbedrijven stellen maandelijke een Top 10 op van bedreigingen. Zo ook Panda, dat constateert dat de Sdbot.ftp worm alweer op nummer één staat - en daarmee al 12 maanden onafgebroken aan de top van de viruslijst staat.Sdbot.ftp is een script dat gebruikt wordt door de Sdbot-wormfamilie om zichzelf via FTP op computers te downloaden.

Sdbot-worm 'viert' eerste verjaardag aan de top

De meeste anti-virusbedrijven stellen maandelijke een Top 10 op van bedreigingen. Zo ook Panda, dat constateert dat de Sdbot.ftp worm alweer op nummer één staat - en daarmee al 12 maanden onafgebroken aan de top van de viruslijst staat.

Sdbot.ftp is een script dat gebruikt wordt door de Sdbot-wormfamilie om zichzelf via FTP op computers te downloaden. Daartoe wordt onder andere gebruik gemaak van de RPC-DCOM en LSASS-kwetsbaarheden.

De tweede plaats gaat naar W32/Bagle.pwdzip. Die bedreiging groepeert verschillende varianten van de Bagle-worm. Deze wormen reizen via met paswoord beveiligde zip files die als attachment in e-mailboodschappen zijn toegevoegd. Doordat deze files met een paswoord beschermd zijn, kunnen antivirustoepassingen dit niet scannen voor de files worden uitgevouwd. Dit heeft een vals veiligheidsgevoel tot gevolg. Er komt immers geen waarschuwing.

Bronzen medaille Netsky.P maakt gebruik van de Exploit/iFrame-kwetsbaarheid. Deze bedreiging vertoeft al in de rankings sinds maart 2004.

De volledige Top 10 van juli ziet er als volgt uit:

W32/Sdbot.ftp.worm

W32/Bagle.pwdzip

W32/Netsky.P.worm
Trj/Torpig.DC
Exploit/Metafile
W32/Ailis.A.worm
W32/Parite.B
Trj/Qhost.gen
Trj/Jupillites.G
Bck/Manshi.G

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten