© CIDimport

Skimmers gebruiken 3d-printing

Geplaatst: 16 augustus 2013 - 06:31

Aangepast: 27 augustus 2022 - 03:27

Redactie ID.nl

3D-printing is hot en criminelen hebben de mogelijkheden inmiddels ook ontdekt. In Australië zijn Roemeense skimmers aan de slag gegaan met 3D-printing dat hen in staat stelt om geavanceerde modellen te printen die in geldautomaten worden gebruikt. In combinatie met een videocamera kan zo op een uitgekiende manier de kaart en pin-gegevens van slachtoffers worden buitgemaakt.

We hebben al veel toepassingen van 3d-printen voorbij zien komen van pistool, bionisch oor, dildo tot ruimtevaartonderdelen maar nog niet eerder hebben we gehoord dat 3D-printen al werd ingezet door criminelen. Nu blijkt dat Roemeense skimmers de mogelijkheden van 3D-printen ook hebben ontdekt.

In Nederland zijn Roemeense skimmers ook al tijden actief maar of zij net als hun Australische collega’s al gebruik maken van 3d-printing weten we niet. Doen ze dat nog niet en zijn de modellen ook toepasbaar op de Nederlandse geldautomaten dan zal dat wellicht niet lang meer duren. De Australische politie kwam de 3D-geprinte skimming-apparaten tegen bij een bende die al 100.000 Australische dollars (ongeveer 90.000 Amerikaanse dollars) wist buit te maken voordat ze werden opgemaakt. Ze hadden het gemunt op 15 geldautomaten waarbij het om twee specifieke modellen ging waar ze een geavanceerd skimming-apparaatje voor hadden gebruikt. 

Apparaatje gemaakt met 3d-printer

Het apparaatje werkt volledig autonoom en is met een 3d-printer vervaardigd. De criminelen moesten enkel binnen een straal van 100 meter aanwezig zijn om de gegevens draadloos te kunnen opvangen. Vervolgens konden ze de kaartgegevens op een lege kaart importeren en met de pin-code die de camera (in dezelfde stijl gemaakt als de geldautomaat waardoor het niet opvalt) had opgenomen, konden ze geld trekken en ermee betalen. Naar verluidt zou een deel van het buitgemaakte geld naar Roemenië zijn overgemaakt. 

Hand beste remedie tegen technische skimmers

Banken doen steeds meer hun best om skimming te voorkomen maar de 3d-printer lijkt er nu voor te zorgen dat de criminelen weer een stapje voor zijn. Standaard skimming-apparaten hebben altijd losse kabels hangen maar in het kleine 3d-geprinte model zijn alle kabels netjes in het ontwerp weggewerkt en wordt het apparaatje in een keer door de gleuf geramd waar het zijn werk ongezien kan doen. Voor klanten is het zo goed als onmogelijk om te herkennen of de geldautomaat is aangepast door skimmers of niet. Het enige wat een klant kan doen is zijn hand boven het toetsenbordje te houden bij het intikken van de pincode zodat de camera niet de pincode registreert en de buitgemaakte kaartgegevens daardoor waardeloos zijn.

[Via: Itnews]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten