‘Skype op wielen’-robot moet ouderen langer zelfredzaam maken

© CIDimport

‘Skype op wielen’-robot moet ouderen langer zelfredzaam maken

Geplaatst: 8 mei 2014 - 13:19

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:36

Redactie ID.nl

Een robot die voor ouderen zorgt, die ze helpt in de huishouding en die hulp kan bieden als er een ongeluk gebeurt: dat is wat Zweedse en Italiaanse onderzoekers willen bereiken met het project GiraffPlus.

In Europa zijn er steeds meer ouderen die zich allemaal in dezelfde situatie bevinden: ze willen graag in hun eigen huis blijven wonen, maar zijn niet in staat om hier zelfstandig te blijven. Een oplossing voor dit probleem zou volgens Wired wel eens een robot kunnen zijn.

Contact

De onderzoekers hebben een zogenaamde “skype op wielen” bedacht: een robot die ouderen in huis helpt maar die ze ook in contact houdt met vrienden, familie en verplegend personeel. Iemands gezondheid en activiteit wordt bijgehouden door sensoren en pads die in huis worden geplaatst, maar ook door wearables, waarvan de resultaten naar een centraal systeem worden doorgestuurd.

Componenten

Al deze componenten waren al een tijdje beschikbaar, maar om ze zelf allemaal op elkaar aan te sluiten is ontzettend moeilijk. Het systeem zelf zou zo algemeen moeten zijn dan het altijd moet werken, afhankelijk van je eigen behoeften, aldus projectcoördinator Amy Loutfi. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten