Slachtoffers banking trojan betalen 150 euro

© CIDimport

Slachtoffers banking trojan betalen 150 euro

Geplaatst: 28 november 2012 - 11:16

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:20

Redactie ID.nl

Mensen die slachtoffer zijn geworden van fraude met internetbankieren, zoals banking trojans, zijn tot €150 zelf aansprakelijk.

Mensen die slachtoffer zijn geworden van fraude met internetbankieren, zoals banking trojans, zijn tot €150 zelf aansprakelijk. Bij ‘grove nalatigheid of opzet’ is de gebruiker zelfs volledig aansprakelijk.

Banken zijn in het verleden vaak coulant geweest in het vergoeden van geleden schade door banking trojans of andere vormen van internetfraude. Nu er steeds meer sprake is van fraude met internetbankieren kijken banken echter steeds kritischer of de gedupeerde klanten niet zelf deels schuld hebben.

“In gevallen waar de consument de door zijn bank voorgeschreven veiligheidsvoorschriften niet heeft nageleefd, is hij niet verder aansprakelijk dan tot een bedrag van €150”, schrijft minister Dijsselbloem van Financiële Zaken in antwoord op Kamervragen. Dit geldt dan voor mensen die hun besturingssysteem en/of virusscanner niet recent hebben bijgewerkt, ofwel mensen die geen werkende virusscanner geïnstalleerd hebben. Klanten die ondanks goede beveiliging(software) toch slachtoffer worden van fraude via internetbankieren kunnen volgens deze regel niet aansprakelijk worden gesteld.

Veiligheidsvoorschriften bepalen aansprakelijkheid

Volgens de voorwaarden van de Rabobank moet de gebruiker in ieder geval zorgen voor ‘legale en up-to-date beveiligingssoftware, waaronder in ieder geval anti-virussoftware en een firewall.’ Ook een draadloze internetverbinding moet worden beveiligd. Verder stellen de meeste banken dat gebruikers te allen tijde goed opletten of de verbinding met internetbankieren wel beveiligd is. Een onbeveiligde verbinding kan wijzen op een ‘man in the middle’ aanval, waarbij alle ingevoerde gegevens niet naar de bank wordt doorgestuurd maar naar een kwaadwillende. Een beveiligde verbinding kan gecontroleerd worden middels het slotje links in de adresbalk.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten