Slimme energiemeters erg fraudegevoelig

© CIDimport

Slimme energiemeters erg fraudegevoelig

Geplaatst: 29 januari 2015 - 12:09

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:29

Redactie ID.nl

Slimme energiemeters blijken erg gevoelig voor privacyfraude. Brancheorganisaties Netbeheer Nederland en Energiebeheer Nederland waarschuwen gebruikers dat het kinderlijk eenvoudig is om persoonlijke informatie van anderen te ontfutselen.

NAW-gegevens

Klanten met een slimme meter kunnen hun gegevens bekijken via websites en apps. Die moeten verifiëren of de klant ook echt op een adres wonen. Dat is vaak al mogelijk met alleen een combinatie van de naam en een telefoonnummer, en soms eventueel een geboortedatum. Die gegevens zijn van veel mensen makkelijk te achterhalen.
Het blijkt erg simpel om persoonlijke gegevens van anderen te ontfutselen via de portal van sommige energieaanbieders. Welke dat zijn, wil Netbeheer niet bekend maken vanwege de veiligheid. In een verklaring waarschuwt de organisatie ervoor dat met alleen een naam, adres en telefoonnummer alle informatie zo te vinden is.

Handig

De slimme meters worden sinds vorig jaar steeds vaker verplicht in nieuwbouwhuizen. Met een slimme meter kan alle informatie over stroom- en gasverbruik direct worden doorgespeeld naar de energieleverancier, en kunnen gebruikers hun eigen energieverbruik zelf in de gaten houden. Dat kan jaarlijks veel geld besparen. Ook wordt misbruik (zoals het opzetten van wietplantages) makkelijker ontdekt.

Schaduwzijde

Maar de 'handige' slimme meter heeft een schaduwzijde, want critici waarschuwen voor potentiële fraude en diefstal. Gedetailleerde gegevens over stroomverbruik zijn namelijk erg waardevol voor identiteitsfraudeurs en andere criminelen. Die kunnen de informatie bijvoorbeeld gebruiken om precies te weten wanneer iemand op vakantie of op zijn werk is.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten