Slimme koplamp past miljoen LED-lampjes aan aan objecten op de weg

© CIDimport

Slimme koplamp past miljoen LED-lampjes aan aan objecten op de weg

Geplaatst: 10 september 2014 - 12:11

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:43

Redactie ID.nl

Amerikaanse onderzoekers hebben een slimme koplamp ontworpen voor auto's, die voor meer zicht op de weg moet zorgen zonder andere weggebruikers te verblinden.

De koplamp heet de Smart Headlight 2.0, en bestaat uit een groot aantal LED-lampjes die stuk voor stuk kunnen worden afgesteld. In tegenstelling tot een normale koplamp, waar zo'n 12 LED-lampjes in zitten, heeft de Smart Headlight er wel een miljoen.

Lichtjes aanpassen

Tijdens het autorijden scant een computer in de auto de weg, en past de lichtjes aan op andere objecten op de weg, zoals auto's, fietsers en voetgangers. Als er bijvoorbeeld een auto tegemoet komt gereden, dimt de koplamp vanzelf zoals de bestuurder niet verblindt wordt.

Milliseconden

De onderzoekers zeggen dat de computer objecten kan herkennen binnen 1 tot 2 milliseconden en daar vervolgens op kan reageren. Daarom is er volgens hen geen moeilijk algoritme nodig omdat de computer direct alle objecten volgt.

Prototype

Op dit moment gaat het nog om een prototype dat nog echt voor auto's op de weg geschikt is. Toch zijn er al grote automerken als Ford die zich met de ontwikkeling ervan bezig houden, evenals computerfabrikanten als Intel. Wanneer het systeem klaar is om echt de weg op te gaan, willen de onderzoekers niet zeggen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten