‘Smart tv’s LG sturen kijkgedrag gebruikers door’

© CIDimport

‘Smart tv’s LG sturen kijkgedrag gebruikers door’

Geplaatst: 20 november 2013 - 12:15

Aangepast: 17 november 2022 - 08:33

Redactie ID.nl

De slimme televisies van fabrikant LG zouden de privacy van de gebruiker volledig negeren en het kijkgedrag monitoren en opslaan. Dit meent een Britse blogger, nadat er advertenties werden getoond op het hoofdmenu van zijn LG smart tv.

De blogger DoctorBeet ontdekte dat de getoonde advertenties in het hoofdmenu gebaseerd zijn op het kijkgedrag van de gebruiker. Dit blijkt ook uit een video die het Koreaanse gadgetmerk laat zien aan zijn adverteerders. LG’s televisies kunnen namelijk kijkinformatie verzamelen om vervolgens met reclames op de interesses van de gebruiker in te spelen.

De smart tv’s van LG verzamelen volgens DoctorBeet onder andere welke zenders er worden bekeken en wanneer er weggezapt wordt. Deze informatie wordt onversleuteld naar LG verzonden, elke keer als er van een kanaal wordt gewisseld, meent de blogger.

Ook bestandsnamen USB-gegevens

Dat zijn echter niet de enige gegevens die worden doorgestuurd: ook de bestandsnamen van gegevens die op aangesloten USB-sticks en harde schijven staan, worden naar LG doorgestuurd. Dit viel de blogger op toen hij het internetverkeer van de smart tv beter ging bekijken. De gegevens worden verzonden zonder toestemming van de gebruiker te vragen. De optie zou ook standaard ingeschakeld zijn op smart tv’s van LG.

Niet-bestaande website

De verzamelde bestandsnamen worden volgens de blogger doorgestuurd naar een niet-bestaand webadres. Deze informatie wordt dus niet opgeslagen, maar dit zou volgens DoctorBeet wel gemakkelijk kunnen: LG hoeft volgens hem alleen dit webadres aan te passen om de informatie op te kunnen slaan. LG heeft nog geen reactie gegeven op de ontdekkingen. 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten