Smartphones apps laks met privacy gebruiker

© CIDimport

Smartphones apps laks met privacy gebruiker

Geplaatst: 22 december 2010 - 10:23

Aangepast: 27 augustus 2022 - 10:16

Redactie ID.nl

Uit onderzoek van The Wallstreet Journal naar 101 populaire smartphone apps blijkt dat veel apps het niet zo nauw nemen met de privacy van de gebruiker.Zowel apps en games voor de iPhone als Androi

Uit onderzoek van The Wallstreet Journal naar 101 populaire smartphone apps blijkt dat veel apps het niet zo nauw nemen met de privacy van de gebruiker.

Zowel apps en games voor de iPhone als Android werden getest. 56 van 101 apps sturen het unieke ID-nummer van de telefoon naar andere bedrijven zonder dat de gebruiker hiervan op de hoogte wordt gesteld.

47 apps sturen de locatie van de telefoon door en 5 sturen zelfs leeftijd, geslacht en andere persoonlijke informatie naar derden.

Opvallend is dat iPhone apps meer data doorsturen dan Android apps maar aangezien de Wallstreet Journal slechts 101 apps testte van de duizenden die beschikbaar zijn kan niet gezegd worden of dit patroon zich voordoet onder alle apps. Wel blijkt uit eerder onderzoek van de Bucknell universiteit in oktober van dit jaar dat privacy een hekelpunt is m.b.t. apps (in dit geval op de iPhone).

De apps die de meeste informatie doorspelen, zijn TextPlus 4 (sms-app voor de iPhone). Het stuurt het ID nummer naar 8 advertentiebureaus, ook wordt de leeftijd en geslacht van de gebruiker doorgestuurd naar twee bedrijven.

Een populaire app op beide platformen is Pandora; een muziekapplicatie. Deze app stuurt leeftijd, gelsacht, locatie en het ID-nummer van de telefoon naar verschillende advertentienetwerken. Ook het spel Paper Toss voor iPhone en Android stuurt het ID-nummer van de telefoon naar minstens vijf advertentiebureaus. Grindr, een applicatie om homoseksuele mannen te ontmoeten, stuurt het geslacht, locatie en het ID-nummer van de telefoon naar 3 advertentiebureaus.

Apple en Google geven aan dat apps toestemming nodig hebben om informatie, als locatie, openbaar te maken. Apple geeft aan dat het privacy en vertrouwen erg belangrijk acht. Toch vroeg het spelletje Pumpkin Maker op de iPhone niet om deze toestemming omdat de maker beweerde dat hij niet wist dat hiervoor toestemming gevraagd moest worden. Apple wilde hier niet op reageren aldus The Wallstreet Journal.

De makers van TextPlus, Pandora en Grindr geven aan dat de informatie die wordt doorgestuurd niet is gekoppeld aan de naam van de gebruiker en geven aan dat persoonlijke gegevens als leeftijd en geslacht uit vrije wil worden gegeven.

[Via The Wallstreet Journal]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten