Sms essentieel voor verliefde jongeren

© CIDimport

Sms essentieel voor verliefde jongeren

Geplaatst: 13 februari 2006 - 11:02

Aangepast: 29 augustus 2022 - 08:29

Redactie ID.nl

Voor maar liefst 70% van de jongeren van 16-25 jaar is de mobiele telefoon een belangrijk onderdeel van hun liefdesleven. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, dat in opdracht van easyMobile.nl werd uitgevoerd. Vooral sms biedt mogelijkheden: het wordt gebruikt om iemand te versieren (24%), of juist te dumpen (20%).

Voor maar liefst 70% van de jongeren van 16-25 jaar is de mobiele telefoon een belangrijk onderdeel van hun liefdesleven. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO, dat in opdracht van easyMobile.nl werd uitgevoerd. Vooral sms biedt mogelijkheden: het wordt gebruikt om iemand te versieren (24%), of juist te dumpen (20%). Voor jongeren waarbij de mobiele telefoon een rol in het liefdesleven speelt, is sms een belangrijk instrument om te laten weten dat je de ander lief vindt (69%). De ondervraagde jongeren geven aan dat de mobiele telefoon de 'liefdescommunicatie' aanzienlijk vergemakkelijkt, omdat je meer durft als je de ontvanger van je boodschap niet kunt zien. Zo is het minder risicovol om iemand te versieren met sms’jes dan in levenden lijve. Voordelen hierbij zijn bijvoorbeeld dat je langer na kunt denken over wat je wilt zeggen en dat de ander het niet ziet als je een rood hoofd krijgt. Hetzelfde geldt voor een relatie uitmaken. Dumpen per sms is minder confronterend dan het in iemands gezicht te moeten zeggen. Maar ook wel enigszins asociaal natuurlijk. Een opvallende uitkomst van het onderzoek is dat meer meisjes dan jongens aangeven wel eens iemand gedumpt te hebben of gedumpt te zijn per sms (21% vs 18%).

Er zijn een paar kleine regionale verschillen in de rol die de mobiele telefoon speelt in het liefdesleven, maar over het algemeen wordt er in heel Nederland min of meer hetzelfde over gedacht. Zo wordt in alle regio’s (Noord, Oost, Zuid en West) de mobiel het meest gebruikt voor het sturen van lieve sms-jes, maar lijken er in het zuiden van ons land meer liefdesberichten verstuurd te worden dan in de andere regio’s (76%).

Het lijkt er op dat het cliché van de stugge Friezen de waarheid wordt, want in het Noorden geeft men vaker dan in de rest van Nederland aan dat het makkelijker is om sommige dingen te sms-en dan te zeggen (11%). Als het gaat om versieren of versierd worden per sms, dan roemen ook jongeren uit het Oosten de laagdrempeligheid van berichten sturen (17%). Jongeren uit West-Nederland lijken voornamelijk te versieren of te worden versierd door veel met elkaar te bellen, elkaar beter te leren kennen en dan af te spreken (15%). Wellicht zijn de kids uit de Randstad wat brutaler en durven ze wél te zeggen waar het op staat? Het lijkt er op dat de noordelijke provincies hun ‘objet d’amour’ vaker dan de andere provincies mee uitvragen per sms om hem of haar te veroveren (22%). Dumpen per sms, daar lijken ze helemaal niet aan te doen in het Noorden, maar in het Westen en Zuiden wel (resp. 24% en 25%).

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten