Sociale netwerkaccounts vaak onveilig

© CIDimport

Sociale netwerkaccounts vaak onveilig

Geplaatst: 12 juli 2011 - 10:00

Aangepast: 27 augustus 2022 - 08:53

Redactie ID.nl

Uit een recent onderzoek van anti-virus software ESET blijkt dat internetconsumenten bezorgd zijn over de privacy en de veiligheid van sociale netwerksites. Ze doen er echter te weinig aan om die veiligheid te waarborgen.

Aan het onderzoek, dat op internet werd gehouden, deden ruim 2000 volwassen Amerikanen mee. Van de respondenten die actief zijn op sociale media, maakt 69 procent zich zorgen om de veiligheid van deze netwerken. Opvallend is dan dat een derde van die mensen nog nooit hun wachtwoord heeft veranderd en 15 procent het wachtwoord van een sociaal netwerk meer dan een jaar geleden heeft aangepast.

Uit het onderzoek wordt ook duidelijk dat één op de tien sociaal netwerkende Amerikanen wel eens te maken heeft gehad met ongeoorloofde toegang tot hun account door onbekenden. De cybercriminelen die hiervoor verantwoordelijk zijn, verspreidden dan bijvoorbeeld via het netwerk van het slachtoffer onveilige e-mails en/of links. Het gevaarlijke hieraan is dat niet alleen de eigenaar van het account de dupe is, maar zijn of haar gehele contactenlijst.

In Nederland

Volgens SpicyLemon, gespecialiseerd in virusbeveiliging en spamfilters, is het ook voor Nederlanders van belang om zorgvuldig met privacygegevens om te gaan.  ”Ook in Nederland is men zich vaak niet bewust van de mogelijke gevaren van sociale netwerken. De gebruikers van deze denken dat ze geen invloed kunnen uitoefenen op de veiligheid en privacy. Maar door bijvoorbeeld sterke wachtwoorden te gebruiken en deze regelmatig te wijzigen en de privacyopties van netwerksites goed te bekijken kom je al heel ver”, aldus Nienke Ryan van SpicyLemon.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten