Software maakt het stemmetje in je hoofd zichtbaar

© CIDimport

Software maakt het stemmetje in je hoofd zichtbaar

Geplaatst: 31 oktober 2014 - 09:01

Aangepast: 27 augustus 2022 - 00:16

Redactie ID.nl

Wanneer je deze zin in alle stilte leest, dan hoor je een stemmetje in je hoofd de zin voorlezen. Onderzoekers werken nu aan software die deze stem kan oppikken en omzetten in woorden.

Op den duur hoopt men dat verlamden op deze manier weer kunnen communiceren. Hoewel ze niet meer hardop kunnen praten, kan de software ervoor zorgen dat hun gedachten worden uitgeschreven. 

Breinactiviteit

Door proefpersonen teksten hardop voor te laten lezen en dit vervolgens nog eens te laten doen in gedachten, ontdekten de wetenschappers de overeenkomsten in breinactiviteit.

De ontwikkelde software is nu in staat een visuele representatie daarvan om te zetten in woorden. Dat werkt nu voor alleen nog met uitgesproken woorden, maar op den duur hopen de wetenschappers dat het ook alleen met gedachten lukt.

Hersenbloeding

"Als het ons echt gaat lukken om alleen een gedachte te reconstrueren in woorden, dan kunnen duizenden mensen daarvan profiteren," legt onderzoeker Robert Knight uit aan The Daily Mail. "Dit is een grote doorbraak voor mensen die moeite hebben met praten, bijvoorbeeld als gevolg van een hersenbloeding."

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten