Sony CrystalLED: nieuwe led-technologie

© CIDimport

Sony CrystalLED: nieuwe led-technologie

Geplaatst: 12 januari 2012 - 08:52

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:37

Redactie ID.nl

Sony zet niet hoog in op oled-tv's maar kiest voor een alternatief: CrystalLED. Het biedt de voordelen van oled maar is goedkoper te produceren. Sony heeft op de CES 2012 een prototype getoond.

De huidige led-tv's zijn eigenlijk veredelde lcd-tv's waar led slechts voor de achtergrondverlichting zorgt.  Bij oled bestaat iedere pixel uit echte leds (rood, groen en blauw). De alternatieve Crystal led-technologie van Sony werkt ook volgens dit principe. De pixels geven zelf licht en hebben dan ook dezelfde voordelen als oled zoals een goede zwartweergave (uit is uit), hoogcontrast en uitstekende kijkhoek en energiezuinig. De leds zijn zo snel dat er geen bewegingsonscherpte meer is.

Waarom geen oled?

Maar waarom dan toch Crystal led en niet oled als dat dezelfde voordelen biedt? Dat heeft te maken met het productieproces van oleds. Het is nu nog erg lastig om een foutloos scherm te maken waardoor vooral de grote schermen nog erg duur zijn. Immers, uit een paneel waar een fout in zit, zijn nog wel kleinere panelen te snijden. De Crystal led tv's zijn eenvoudiger te produceren en daardoor zeer geschikt voor grote schermen.

Op de CES-stand toont Sony een 55 inch Full HD-prototype dat ongeveer 70 watt verbruikt. Het scherm bevat meer dan 6 miljoen leds. Over een mogelijke introductie van deze schermen is nog niets bekend.

Sony CrystalLED: nieuwe led-technologie-16258534

© CIDimport

De tv is niet zo dun als we van de oled-schermen gewend zijn

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten