'Spartan' omgedoopt tot 'Edge' in nieuwe Windows 10-preview

© CIDimport

'Spartan' omgedoopt tot 'Edge' in nieuwe Windows 10-preview

Geplaatst: 30 juni 2015 - 05:23

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:21

Redactie ID.nl

Microsoft heeft de naam 'Spartan' officieel verwijderd uit Windows 10. In de nieuwste preview van het besturingssysteem heet de browser nu officieel 'Edge', die ook een verbeterde Cortana-browser heeft.

De nieuwe standaard-browser in Windows 10 heette aanvankelijk 'Project Spartan', maar dat was een werktitel. De nieuwe browser werd tegelijk met Windows 10 aangekondigd als de vervanger van Internet Explorer.

Technical Preview

De browser zit al een paar maanden in de Technical Preview van Windows 10, maar daar heette het programma nog altijd 'Spartan'. Het ging bovendien om een heel vroege versie van de browser, waar veel functies nog niet in werkten.

Bladwijzers importeren

In de laatste Windows 10 Technical Preview, build 10158, heeft de Edge-browser een home-knop, en een donker thema dat contrasteert met het strakke witte van de vorige versies. Ook is het mogelijk om bladwijzers te importeren vanuit andere browsers, en kan de browser wachtwoorden onthouden.

Kleine veranderingen

Build 10158 heeft nog een aantal andere, vooral kleine veranderingen. Zo lichten programma's in de taakbalk nu oranje op wanneer er een melding beschikbaar is - zoals dat ook al het geval was in vorige versies van Windows.

Cortana

Ook de slimme assistent Cortana krijgt een update, waardoor je er een mail mee kunt dicteren en versturen vanuit het startmenu. In de praktijk hebben wij daar echter niets aan, want Cortana is alleen nog maar beschikbaar als je systeem op de Amerikaanse regio staat.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten