Spoedig inloggen op sites met bankpas door komst iDIN

© CIDimport

Spoedig inloggen op sites met bankpas door komst iDIN

Geplaatst: 11 november 2016 - 09:45

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:44

Redactie ID.nl

Dankzij het nieuwe iDIN-systeem moet het spoedig mogelijk worden om op websites in te loggen met je bankpas. Daardoor hoef je niet meer voor iedere site een gebruikersnaam en wachtwoord te onthouden.

De Betaalvereniging Nederland heeft het systeem samen met Nederlandse banken opgezet. Het proces lijkt erg op betalen met iDeal. Bij het inloggen kiezen gebruikers hun bank uit en daarna identificeren ze zichzelf, bijvoorbeeld met de hulp van paslezer.

iDIN kan gebruikt worden door webshops, maar ook door overheidsinstellingen en verzekeraars. Onder meer de Belastingdienst, Florius, ONVZ en Youfone hebben de afgelopen tijd meegedaan aan een proef rond het nieuwe systeem, wat succesvol is verlopen.

Hoe iDIN in zijn werk gaat, zie je in onderstaande animatie.

Eigen keuze

Bij de invoering van iDIN wordt privacy hoog in het vaandel gehouden. Je kunt zelf kiezen of je op die manier wil inloggen, waarbij van tevoren ook inzichtelijk wordt welke gegevens de site in kwestie precies van je te weten komt. Je kunt dan nog annuleren.

De sites krijgen in elk geval geen inzicht in je bankrekening, en na de inlogprocedure wordt het contact tussen je bank en de site direct verbroken. iDIN is onderdeel van het eID, wat op den duur DigiD moet gaan vervangen.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten