Spotify wil in nieuwe privacyvoorwaarden veel meer van gebruikers weten

© CIDimport

Spotify wil in nieuwe privacyvoorwaarden veel meer van gebruikers weten

Geplaatst: 20 augustus 2015 - 12:31

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:59

Redactie ID.nl

Spotify wil ineens heel veel meer van zijn gebruikers weten. In een radicale verandering aan zijn privacybeleid staat te lezen dat de Spotify-app mag opslaan hoe je beweegt, wie je contactpersonen zijn, en zelfs meekijken op je harde schijf om te zoeken naar bestanden zoals foto's. Spotify mag die informatie bovendien zomaar doorverkopen aan adverteerders. Dat geldt niet alleen voor gratis abonnees, maar ook voor betalende.

Alles weten over Spotify? Kijk dan ook op ons dossier 'Hoe Werkt Spotify?' Dat ontdekte Forbes na een nieuwe update van de app, die gebruikers moeten accepteren om Spotify te blijven gebruiken.

Dat ontdekte Forbes na een nieuwe update van de app, die gebruikers moeten accepteren om Spotify te blijven gebruiken.

Locatiegegevens

In de nieuwe privacy-voorwaarden staat onder andere te lezen hoe Spotify toegang wil hebben tot je locatie, en belangrijker nog, je bewegingssensoren. Spotify zegt dat dat nodig is voor de nieuwe functie die zich richt op sporters. Daarbij zoekt Spotify een goede afspeellijst voor wanneer je aan het sporten bent - maar daarvoor moet de app wel weten wat je aan het doen bent.

Adresboek

Dubieuzer is dat Spotify plotseling ook toegang wil tot je adresboek. Daarbij wordt echter niet meteen duidelijk waarvoor het wordt gebruikt. Ook kan de app straks bij informatie die op je harde schijf staat. Dat kunnen foto's zijn, maar ook bestanden die je hebt gedownload.

Doorverkopen aan adverteerders

De informatie die Spotify straks verzamelt, mag het bedrijf doorverkopen aan derde partijen zoals adverteerders. Die kunnen het dan straks inzetten om je persoonlijke advertenties te tonen.

Betaald en gratis

Opvallend is daarbij dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen gratis en betalende gebruikers. Normaal gesproken wordt er bij dergelijke services wel onderscheid gemaakt tussen waar je voor moet betalen en waar je zelf het product bent.

De vernieuwde privacyvoorwaarden zijn nog niet voor iedereen actief. Ze zijn echter al wel hier te bekijken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten