Standaard-apps op iPhone te verwijderen met iOS 10

© CIDimport

Standaard-apps op iPhone te verwijderen met iOS 10

Geplaatst: 14 juni 2016 - 05:57

Aangepast: 26 augustus 2022 - 19:43

Redactie ID.nl

Apple hield gisteren zijn grote ontwikkelaarsconferentie WWDC, maar in tegenstelling tot voorgaande jaren was er maar weinig spannend nieuws tijdens de presentaties. Een nieuw knopje hier, een paar nieuwe functies daar... Maar de belangrijkste wijziging in iOS werd nauwelijks besproken: Je kunt straks standaard-apps van je iPhone of iPad verwijderen. Fijn!

Als je een iPhone of iPad hebt, heb je waarschijnlijk wel een mapje gemaakt met 'Overige', waarin je alle apps zet die standaard op je apparaat staan maar die je nooit gebruikt. 'Koersen', 'Tips', en misschien gebruik je wel een ander mailprogramma dan het standaard Mail.app.

Verwijderen

Die kun je in iOS 10 verwijderen. Het nieuwe besturingssysteem voor iApparaten komt eind dit jaar officieel uit en het verwijderen van stock-apps is er een belangrijk maar onderbelicht onderdeel van. De apps staan nog wel geïnstalleerd op je apparaat als je het koopt, maar je kunt ze verwijderen zoals je bestaande apps ook verwijdert, door ze ingedrukt te houden en op het kruisje te drukken.

Later zijn de apps ook weer te downloaden vanuit de App Store, als je er onverhoopt toch spijt van krijgt dat je het 'Game Center' weg hebt gegooid.

Bloatware

Daarmee onderscheidt Apple zich van de meeste Android-fabrikanten die hun telefoons volzetten met bloatware. Ook Apple had daar lang een handje van, en het aantal voorgeïnstalleerde apps groeide de laatste jaren alleen nog maar, bijvoorbeeld toen vorig jaar de Watch-app op iedere telefoon werd gezet.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten