Steeds meer ouderen hebben last van ´tablet-nek'

© CIDimport

Steeds meer ouderen hebben last van ´tablet-nek'

Geplaatst: 26 februari 2015 - 12:28

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:14

Redactie ID.nl

Steeds meer tablet- en smartphonegebruikers krijgen last van een zogenoemde 'tablet-nek'. Ergonomen waarschuwen dat het verkeerd gebruiken van een tablet kan leiden tot klachten aan de nek of aan de pols. Dat blijkt uit onderzoek van SeniorWeb.

SeniorWeb presenteerde dat onderzoek in het kader van Internationale RSI-Dag, op 28 februari. 13% van de fervente tablet-gebruikers ervaart wel eens pijn bij het gebruiken van iPads of andere tablets. De klachten komen vooral voor in de nek en in de schouders. Ook worden veel klachten in de pols gemeten.

De klachten komen vaker voor, omdat steeds meer senioren gebruik maken van tablets, zegt SeniorWeb. Dat is sinds 2011 opgelopen van 5% naar 56% onder de zestigplussers.

Tips

Volgens SeniorWeb komt dat omdat tablets vaak verkeerd worden gebruikt. Zo leggen veel mensen een tablet op tafel en kijken zij er bijna verticaal naar. Dat is een slechte houding die niet goed is voor de nek. Ergonomen raden aan om de tablet op de bank te gebruiken, waarbij de tablet tegen de knieën leunt. Ook kun je speciale accessoires kopen die zorgen voor makkelijker gebruik, en zoals ook bij computers geldt de regel dat je genoeg pauzes moet nemen.

Niet nadenken

Bij tablet-gebruik wordt vaak niet nagedacht over RSI-klachten, zegt SeniorWeb. Volgens de site weten veel mensen inmiddels wel dat langdurig pc-gebruik kan leiden tot RSI-klachten, maar voor tablets en smartphones is dat een nieuw risico.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten