Sterftelefoongidssterf.nl schaadt reputatie Telefoongids

© CIDimport

Sterftelefoongidssterf.nl schaadt reputatie Telefoongids

Geplaatst: 16 augustus 2012 - 08:18

Aangepast: 27 augustus 2022 - 06:06

Redactie ID.nl

De Telefoongids kan de ludieke actie van technologiejournalist Alexander Klöpping niet waarderen. Zijn SterfTelefoongidsSterf.nl website zorgt voor afbreuk aan de reputatie van het merk zonder dat daar noodzaak voor bestaat zo stelt de Telefoongids.

Klöpping begon de website als protest voor het feit dat iedereen ongevraagd de Telefoongids ontvangt. Volgens de technologiejournalist is dat pure papierverspilling en zou de Telefoongids er goed aan doen om de gidsen enkel te sturen naar de mensen die daar expliciet om vragen. Veel Nederlanders maken geen gebruik meer van de Telefoongids en zoeken telefoonnummers online op. Hierdoor belanden de gidsen direct bij het oud papier en dat is zonde.

De Telefoongids valt met name over de woorden ‘sterf’ in de domeinnaam. Het bedrijf noemt de domeinnaam onrechtmatig en ziet de verwijzing naar deze site veelvuldig op Twitter voorbij komen.

'Telefoongids is reclamefolder'

Alexander laat in een reactie weten dat hij de Telefoongids als het equivalent van maanden aan reclamefolders ziet. De Telefoongids valt echter niet onder deze definitie en wordt dus ook bezorgd bij mensen met een Nee/Nee sticker. Wanneer een spam-boer een dergelijke actie zou uitvoeren zou hij daarvoor worden beboet zo stelt de journalist. De Telefoongids zegt al wel proeven in Den Haag en Amsterdam te doen met een alternatieve verspreidingswijze: NEE/NEE brievenbussen krijgen eerst een kaartje door de bus of ze de Telefoongids willen ontvangen. Wordt daar niet op gereageerd, dan krijgt die woning geen gids meer in de bus.

Telefoongids dreigt met juridische stappen

Alexander Klöpping haalt de site pas offline als de Telefoongids stopt met het ongevraagd versturen van de telefoongids. De Telefoongids is niet van plan op de eis van Klöpping in te gaan en dreigt met juridische stappen wanneer de site niet offline gaat. De website SterfTelefoongidsSterf.nl bevat overigens zelf geen content maar linkt door naar de afmeldpagina van de Telefoongids.

'Sterf' doet actie herleven

Juist de toevoeging 'sterf' zorgt waarschijnlijk voor de hernieuwde aandacht want op zich is de actie an sich niet nieuw. Ook andere websites protesteerden al eerder tegen de papierverspilling van de Telefoongids. De website Stopdetelefoongids haalde met hun actie zelfs het journaal en biedt een overzichtje van gelijkgestemde websites en bieden zelfs anti-telefoongidsfilmpjes op de website aan.

[Via: Websonic]

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten